Ahlqvist Keijo

Sarjakuvalinjan opettaja

Puhelin: 

040 836 8371

Sähköposti: 

keijo.ahlqvist ät gmail.com

Lisätietoja: 

Keijo Ahlqvist on toiminut Limingan taidekoulussa sarjakuvaopettajana vuodesta 2000. Hänen tunnetuimpia aikaansaannoksiaan ovat Kemin kaupungin kunnalliskertomuksien muokkaaminen sarjakuvamuotoon ja yhteistyössä Ari Kutilan kanssa tehty Piirrä sarjakuvaa! -oppikirja vuodelta 1988. Suomen sarjakuvaseura nimitti hänet sarjakuvaneuvokseksi vuonna 2009.
Keijo Ahlqvist huoltaa myös sarjakuvantekowikiä (sarjakuvanteko.fi).

Kommentit

Täsmennyksiä

Keijo Ahlqvistin lyhyt esitys hänen "sankariteoistaan" kaipaa, kuten useimmatkin muutkin hyötysarjakuvan syntyä ja historiaa selittelevistä teksteistä tosiasioihin perustuvia oikaisuja. Keijo Ahlqvistin "tunnetuimpia aikaansaannoksia" ei ole Kemin kaupungin kunnalliskertomuksen muokkaaminen sarjakuvamuotoon. Olen havainnut, että tässä sarjakuva-Suomessa johdonmukaisesti nostetaan esiin piirtäjä. Käsikirjoittajien mainitseminen tuntuu näköjään joutavalta.
Tosi nimittäin tässäkin tapauksessa on, että Kemin kaupungin kunnalliskertomuksen 1984, kuten useat muutkin sitä seuranneet hyötysarjakuva-albumit muokkasi Kemissä sarjakuvamuotoon käsikirjoittaja, joka teki myös vaativimman osuuden eli niin sanotun "receah'in" eli usein kuivien ja byrokraattisten, maallikoille kielellisesti käsittämättömien asiakirjojen ja muiden tietojen kaivamisen (haastattelut yms.) sekä "suomentamisen" tajuttavaksi. Sen jälkeen käsikirjoittaja kehittää tarinan, muokkaa sitä piirtäjien kanssa ja lopulta luo tarinakokonaisuuden ruutuineen, henkilöineen ja näiden repliikkeineen ynnä sun muun, mitä hyvät tarinat sisältävät. En piirtäjien osuutta missään nimessä väheksy; ei hyvää lopputulosta ilman hyviä sarjakuvataiteilijoita. Mutta ei useinkaan sarjakuvaa ensinkään ilman perusteellisia sarjakuvakäsikirjoittajia! Yksintaiteilijat ovat toki asia erikseen; yksinoivaltavia ideoijia ja toteuttajia. Kaksinkertainen "Puupäähattu" heille!
Mutta Kemissä se ei ole ollut hyötysarjakuvia tehdessä näin. On vaadittu tämän perustyönraataja, jotta piirtäjille ei jäisi muuta kuin tarinan kuvallinen viimeistely.
Lopuksi: Keijo Ahlqvist ei ole ikinä muokannut Kemin kunnalliskertomuksia sarjakuvamuotoon. "Muokkaamisen" taustatyötä, tarinaa ja yksittäisiä ruutuja ja repliikkejä myöten hänelle olen tarjonnut piirettäväksi minä. Saanko esittäytyä: Hellman, Simeoni Hellman (aik. Sainio, Hannu Sainio).
Sarjakuvan tapaamisen ilossa!

Simeoni Hellman

..

..

Sivut

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
CAPTCHA
HUOMIO! Allaoleva kenttä on pakollinen. Kysymyksellä varmistetaan, että olet ihminen etkä robotti. Kirjoita kyllä tai ei.NOTICE! The following field is mandatory. Answer to prove you aren't a bot. Write ''Kyllä'' (means yes)
Fill in the blank.