Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (http://limingantaidekoulu.fi/fi/) sarjakuvalinja käynnisti kymmenennen kautensa 17.8.2009. Opiskelemme sarjakuvaa aamusta iltaan (toisinaan illasta aamuun) koko talven. Meitä on Impivaarallinen, nyt nelisenkymmentä.

torstai, huhtikuu 30, 2009

Teatteri kasvattaa

Yllä laitosteatterin pukuloistoa, alempana rahvaan versio eli Vappuaatto.

Muutamat kävi Oulun kaupunginteatterin West Side Storya katsomassa. Se ei ollut jäykkää laitosteatteria, koska nuoret, käsittämättömän hyväkuntoiset näyttelijät ei ehtiny laitostua esityksen aikana. Mii-<3 näytteli siellä mukana. Tai en tiedä, ehkei se näytellyt vaan oli itsenä. Piirtääkin se osaa, kuten huomaa jos hankkii käsiinsä Juttu-julkaisumme.

West Side Storyn näkeminen pitäisi olla sarjislinjalaisille pakollista, jotta kaikki näkis mitä voi saada aikaan, jos tekee vastuullisesti yhdessä.

tiistai, huhtikuu 28, 2009

Sunnuntaina kilpailtiin iaidoossa ja jodossa


Niilo esitteli lajia taannoin krokii-tilaisuudessa

Zen Nihon kendō renmei iaidō on nykyaikainen budōlaji, jossa sarjislinjan Niilo Kiesiläinen voitti juuri Suomen mestaruuden. Jodossa hän tyytyi hopeaan.

Tänään on sivuttu perspektiiviä, annettu palautetta Jutusta ja rakennettu kevätnäyttelyitä.

maanantai, huhtikuu 27, 2009

Kiitos

Aiheeseen liittyy välillisesti coctail-piirakka haukkaamisen jälkeen.

Saimme Kopiosto-apurahaa sarjislinjan 10-vuotishistoriikkisarjakuvajulkaisun painamiseen. Siitä tulee kutiseva katsaus suomalaisen sarjakuvakoulutuksen erääseen kainaloon. 25 entistä ja nykyistä opiskelijaa muistelee opiskeluaikoja ja kertoo mitä tänään kuuluu. Bonuksena Tsoukka haastattelee Lukinia.

Eräs opiskelija (ei kantsi sannoo nimee ettei tule pummit ovelle) sai KSR-apurahaa sarjakuvan opiskeluun. Kivaa!

sunnuntai, huhtikuu 26, 2009

KevätväkkäräOulun liikkeenharjoittajat järjestivät lauantaina kevätkauden alun kunniaksi kaupunkilaisille aktiviteettia. Limingan taidekoulu oli mukana taiteiluintoa tuomassa.

perjantai, huhtikuu 17, 2009

Näyttelytila-krokiPerjantaikroki piirrettiin Ippalan/Vanhan apteekin rakennuksessa, johon maanantaista alkaen aletaan rakentamaan kevätnäyttelyä. Tilaa on paljon, vaikka parhaista huoneista jo riidelläänkin. Hyviä töitä tarvitaan kuitenkin kaikilta, samoin kuin roudaus-, siivous-, organisointi- ja ripustusinnokkuutta.

Kyllä tästä taas hyvä tulee.

torstai, huhtikuu 16, 2009

Bolzano comics

Blogger ei huoli kuvaa.Osallistukaa tähän ja voittakaa mutta jos liian moni osallistuu, joku jää väistämättä palkitsematta. Enintään 16 sivua. Ei puhekuplia.

perjantai, huhtikuu 10, 2009

Ylöspäin, valoon

Voi köyhiä kun ei ole varaa oikeaan Asukseen. Joiku leikkii että Sallan vesivärikotelo on miniläppäri ja näppäilee ctrl-alt-Jammu.

Loppukevään ohjelmaa on suunniteltu. Aamuisin jatkamme laatusarjakuvien katsausta ja sarjakuvailmaisun analyysia.

Maahanmuuttajille suunnattua kielenopiskeluaineistoa kehitellään edelleen.

Perspektiivi ei ole vielä hallussa ja siitä on rakenteilla jatkokurssi. Samoin nettisarjakuvahanke on kesken.

Sarjakuvantekijyyden taloudelliset seikat vaativat selvittämistä: ammatinharjoittaminen ja toimeentulo, verotus, tekijänoikeudet ja apurahat.

Alalle hakeutuva tarvitsee portfolion, joka voidaan koota perinteisellä mutta myös uudenaikaisemmilla tavoilla. Eräs osa portfoliota on laadukkaan pienlehden tuottaminen. Tähänastiset olivat harjoituksia.

Yksi viikko on vielä varattu yllätysohjelmalle.

Jyrki Nissinen saapuu vetämään nissisläisen ilmaisun kurssin. Kemin festarit pidetään toiseksi viimeisenä viikonloppuna.

Kevätnäyttely on vuoden kohokohta koko koululle. Siihen liittyviä mahdollisuuksia ei ole vielä lyöty lukkoon, sillä näyttelypaikoista on neuvottelut kesken.

torstai, huhtikuu 09, 2009

Kunta kasvaa liikaa - houkutuksia vähennetään

Limingan profiili pidetään matalana.

Se mikä Limingassa oli ystävällistä, lämmintä ja kaunista - vanhat puut - on nyt raivattu.

Perusteluiksi on esitetty mm. vaarallisuutta (montako ihmistä on vahingoittunut puiden takia / autojen takia?) ja se että "ennenkin lakeudella näkyi seitsemän kirkontornia". Nyt näkyy kai selvemmin ABC-torni, Zeppelinin torni, Kaakkurin torni sekä liuta gsm-mastoja..

maanantai, huhtikuu 06, 2009

Kärkisakkia

Tämä voitti Suomen osakilpailun, tekijä Sallamari Rantala Kempeleestä.

EU-sarjiskilpailun voitti Sallamari Rantala, toiseksi sijoittui Henna Tahvanainen ja kolmanneksi Muura. Saltsu lähtee Brysseliin toukokuussa mutta Muurapa sai sateenvarjon, repun, mukin ja kynän.

lauantai, huhtikuu 04, 2009

Ihmiseen olisi asennettu ilo..?

Kipinä-Mikon sarjakuvapäiväkirja on elävä.

Open homma on masentamista - mutta kun ei ole masentamissuojanaamaria, joka suojelisi itseä levittämältään masennusmyrkyltä.

Pitäisi sanoa (kuvitteellisissa tilanteissa):
- "Jos tulet illalla tyhjään luokkaan, se ei tarkoita, että sopimus olla soittamatta musiikkia (muuten kuin kuulokkeiden välityksellä itselle) ei pätisi. Ihmiset jotka eivät pidä musiikista, eivät voi tulla huoneeseen työskentelemään, kun siellä soi ei-oma tunnelma. Kuinka kaikkein hienotunteisimmat kehtaisivat huomauttaa asiasta?" (Kun edes ope ei halua, kun pelkää että loputkin opiskelijat alkaa vihata.)
- "En valitsisi sinua tuon ennakkotehtävän perusteella kouluun. Mihin unohdit rohkeutesi ja ennakkoluulottomuutesi? Onko tuo kekseliäämpää kuin muilla pyrkijöillä? Jos ideasi on hyvä, miten luulet sen saavuttavan arvioijan jos et paneudu toteutukseen?" Mutta paskahousu ope ei kehtaa sanoa joten kirjoittaa blogiin. Eihän se itekään pääsis edes pyhäkouluun. Siks se onkin vain ope.
- "Luulen, että voisit jatkaa piirtämistä koulun jälkeenkin, jopa saada siitä osan toimeentulostasi, jos viitsisit muokata tuotantoasi sellaiseen muotoon, että se olisi hyväntahtoisten ihmisten avulla julkaistavissa. Mutta kukaan ei osaa tulla tilaamaan sinulta sarjakuvia." En viitsi jankuttaa tuota. Ei tähän työhön noin pidä asennoitua. Opet teeskentelee opettavansa, siinä kaikki. Opiskelija voi vain opetella itse ja tehdä itse.
- "Jos annat ymmärtää ettet auta muita, ellei siitä ole sinulle hyötyä, viestität, ettei muiden kannata auttaa sinua. Älä siis sano ääneen, ettet halua mainostaa jotain julkaisua ennen kuin tiedät että oma sarjakuvasi hyväksytään siihen. Joku saattaa muistaa sinut, kun apurahoja tai työtilaisuuksia jaetaan." Tämäkin jää kertomatta, koska ope itse on itsekäs eikä halua muuta kuin painua kämpille etsimään netistä työpaikkaa, jossa ei tarvitsisi olla ihmisten kanssa tekemisissä. Mutta pommituslentäjäksi ei taideta heikkonäköisiä sivareita huolia.

No hei, mitäs ruikutusta toi on!

Ai että mielluummin voisin rohkaista opiskelijoita? Selvä. "Ota huomioon toiset ihmiset, niin toiset ihmiset pitävät sinut mielellään mukana kaikessa hyvässä elämisen meinigissä. Uskalla ja viitsi, sillä elämässä ei ole mitään muuta pelättävää kuin että paskantaa lauteille."

Keijjo

keskiviikko, huhtikuu 01, 2009

Loppukiri

Taidekoulun paitasuunnittelukilpailun satoa.

Tenttiviikoiksi on päätetty 11. - 22.5. Uuden kansanopistolain mukaiset tutkintokokeet pidetään tuolloin siten, että ensimmäinen viikko on kokeita ja toisella viikolla niistä annetaan palaute.

Tenttien perusteella kirjoitetaan todistukset ja mm. sarjakuvantekijä-diplomit. Sarjakuvalinjan oppikirjana on Scott McCloudin Making Comics. Sen lisäksi tenteissä mitataan improvalmiutta ja havainnostapiirtämistä sekä käydään läpi julkaisemiseen liittyvät asiat. Vierailevien opettajien kursseista annetaan erilliset arvosanat.