Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (http://limingantaidekoulu.fi/fi/) sarjakuvalinja käynnisti kymmenennen kautensa 17.8.2009. Opiskelemme sarjakuvaa aamusta iltaan (toisinaan illasta aamuun) koko talven. Meitä on Impivaarallinen, nyt nelisenkymmentä.

sunnuntai, huhtikuu 29, 2007

Onnistunut avajaistilaisuus

Tämä Heidin parimetrinen maatuska joutui tuulen riepottelemaksi.

Kevätnäyttelyn avajaiset onnistuivat mainiosti, väkeä oli paljon ja ohjelmassa esiteltiin Draamattu, kirjoittaja-Heidi joka voitti minuuttinovellit, kirjallista muotokuvakirjoitusta, Jannen runoesitys, flamenkoa, simaa ja kuvataidetta.

Kuvisväki on ripustanu hienon näyttelyn, työtä on tehty. Tuuli rankasti. Söpötytöt istui pihalla ja lauloi muutaman sata kappaletta siihen yhteen säveleen jonka voi kuulla täältä.

lauantai, huhtikuu 28, 2007

Luonto ei siis kannata

Uutinen Hesarissa: Bongareiden ja lintumatkailijoiden suosima Liminganlahden yksityinen luontokeskus on suljettu toistaiseksi kannattamattomana.

Käytiin tänään tuolla luontokeskuksessa, ja sen jälkeen mustavarispuistossa. Tämä variskin raakkui huolestuttavia uutisia: että Suomen suurin mustavarisyhdyskunta olisi muuttamassa "jonnekin missä arvostetaan taloudellisesti kannattamattomia lajeja enemmän kuin kuolleen sorsalinnun lihaa". Roiskaisi kakat kohti muttei osunut kuin taskuun, hähä.

Kevätnäyttely on valmis


Näyttelyssä emme näe tätä teosta. Mikko söi sen. Mutta jos ei olisi syönyt, olisiko se täyttänyt teoskriteerit? Onko Mikolla tekijänoikeus lettuun, jonka taikinan hän on sekoittanut ja jonka hän on itse paistanut molemmin puolin? Pelkään että ei. Voin siis julkaista tämän letun pelkäämättä käräjäreissua. Vai mitä?

Senkun tulette avajaisiin sunnuntaina klo 13.

torstai, huhtikuu 26, 2007

Kuukauden päästä Kemiin

Tämä mies päätyy sarjakuva-ammattilaiseksi. Tämä mies on Mikael Sipilä.

Koulu loppuu ennen kuin Kemin sarjakuvafestarit tapahtuu, joten reissua sinne ei voi järjestää. Mutta ei hätää, tilannetta on helpotettu siten, että se, joka haluaa käydä Kemissä, voi pitää kämppänsä vielä maanantaihin asti, jolloin voi noukkia kamansa ja muuttaa pois. Jäämähalukkaitten pitää kuitenkin ilmoittautua toimistoon.

keskiviikko, huhtikuu 25, 2007

Sarjakuva on taidetta -kurssi

Jos haaveilet ostaa tätä Mikon taulua (kehys, joka on arvokkaan skannerin flatbed, sisältyy hintaan) varaudu suorittamaan 1500 euroa käteistä tai ainakin sataviiskymppiä.
Sunnuntaina on taidenäyttelyn avajaiset yhestä etiäppäi.


Saimme viimeinkin ensi viikoksi järjestettyä kunnon kurssin. Qeiyyo Alderbough saapuu Valeur-Petitestä vetämään Pseudo-artistique-internaztsionaale-koomikku –kurssia, tosin ikävä kyllä suomeksi.

Kurssilaiset lukevat laatusarjakuvia ja tekevät joka teoksesta sivun mittaisen impressionistisen sarjakuvamuotoisen arvion, joka julkaistaan ensin Sarjakuvakoulua-blogissa, myöhemmin laajemmalla foorumilla.

Arvioitavana mm.
Charles Burns: Black Hole
Alan Moore: Vartijat
Chris Ware: Acme Librarya ja Jimmy Corrigan
Ben Katchor: Cheap novelties
Keiji Nakazawa: Hiroshiman poika
Jyrki Heikkinen: Punajäkälä
Minä Lewis Trondheim
Timo Mäkelä: Emil ja Sophie
Joe Sacco: The Fixer
Marjane Satrapi: Persepolis
Jeff Smith: Bone
Jean-Christophe Menu: Omelett
Steve Niles ja Ben Templesmith: Criminal Macabre
Matti Hagelberg: Holmenkollen
Jason Lutes: Berliini
Junko Mizuno: Princess Mermaid
Mark Kalesniko: Mail Order Bride
Angoulemen voittaja Shigeru Mizuki: NonNonBâ
ym.

Aloitamme maanantaina auditoriossa klo 9.30, luemme vapun yli ja jatkamme perjantaihin.

Tervetuloa laadukkaan sarjakuvan pariin.

Kurssi on kaikille avoin. Majoitusta ja ruokailua emme voi järjestää.

tiistai, huhtikuu 24, 2007

Kevätnäyttely alkaa hahmottua

Inari rakentaa sarjakuvasivua. Huomaa ergonomia.

Kevätnäyttelyn avajaiset on nyt sunnuntaina 29.4. kello 13 - 15. Tulkaa katsomaan ja kuuntelemaan. Kuvataidetta ja sarjakuvia myynnissä. Tai teetä kirjallinen muotokuva. Ja ennen kaikkea: osta Draamattu, vuoden kärkiteos.

maanantai, huhtikuu 23, 2007

Putosin vähän


Roju ei sitten päässyt vielä tulemaan. Tulee hän parin viikon päästä sarjakuvaohjaajakurssillemme, mutta sitä ennen joudumme pärjäämään omillamme. Sitähän meillä riittää, siis omiamme.

Rakennamme kevätnäyttelyyn osuutemme, joka tulee todistamaan että taidekoulut ei ole turhia paikkoja pahassa maailmassa.

Ensi viikoksi kysyin hollantilaislähtöistä Jelleä eli Pitkäämiestä opettamaan sarjakuvan lukemista. Saa nähdä mitä hän vastaa, ja kuinka pian. Viikko on lyhyt, vapun pilkkoma.

Lisäys tiistaiaamuna: ei pääse Jelle.

perjantai, huhtikuu 20, 2007

Sydän syrjällään

Rakkaat Mussukkani interreilillä

Kirjoitan teille näin blogitse kun mulla ei ole tarkempaa osoitetta. Tämä kortti tuli eilen Tanskasta (kiitos), mutta äsken sain huolestuttavan tekstiviestin Brysselistä, jossa kerrotte olevanne, rakkaat, jumissa taivasalla! Toivottavasti liitetiedostona lähettämäni rahat tulivat perille.

Opettajanne
Keijjo

Crash

Jarkko tuntui aistivan kuinka näille ihmisille pitää puhua ja mitä he tarvitsevat

Jarkko Mikkola päätti onnistuneen elokuva- ja tv-käsikirjoittamiskurssinsa. Oli puhetta että hän palaa ensi vuonna pitämään pidemmän kurssin, johon sisältyisi työpaja. Tekisimme käsikirjoituksia, joita Oulun ammattikorkeassa toteutettaisiin lyhytelokuviksi.

Ensi viikolla saapuu, oi, Roju. Tutustumme oubapo-menetelmiin.

Koulumme historian 40. kevätnäyttely pitää myös pystyttää. Avajaiset on 29.4.

keskiviikko, huhtikuu 18, 2007

Juhlapuhe Draamatun julkistamistilaisuudessa

Sarjakuva on korkein taidemuoto – kunhan me ehdimme kehittää siitä sellaisen. (naurahduksia)

Limingan taidekoulu alkoi ensimmäisenä Suomessa opettaa kokovuotisesti sarjakuvaa, ja nyt on valmistumassa 7. sarjakuvalinja, jonka yhteistä päättötyötä olemme tulleet julkistamaan. (yskähdyksiä, kohennellaan ryhtiä)

Sarjakuvaopiskelijat ovat aiemminkin esittäneet opinnäytteitään Lisko-julkaisuina, mutta viime vuonna, mm. Ville Rannan ansiosta, rimaa nostettiin. Otimme kansakuntamme tärkeimmän romaanin, Seitsemän veljestä, ja katsoimme mitä siitä saa irti sarjakuvan keinoin. Täytyy sanoa että klassikon ilme monipuolistui tuntuvasti. (hyväksyvää muminaa)

Tänä vuonna piti löytää vielä ehdottomammin kaikkia koskettava teos, ja valitsimme toteutettavaksemme Raamatun. Kaikilla on jokin suhde kristinuskoisten pyhään kirjaan ja kaikki tietävät mistä on kysymys, vaikka harva sitä on lukenut kannesta kanteen. (hiljaisuus)

- Vai tietävätkö. Ville, joka on todella lukenut kirjan, alkoi pitää improvisaatioharjoituksia ennen varsinaista Draamatuntekoa. Hän poimi ja valokopioi otteita, joista opiskelijoiden piti tehdä pikatoteutus. Ennen pitkää huomattiin että Raamattu on rikas, ristiriitainen ja yllättävä ilmiö. (rykäisy, pari)

Lopulta Ranta laati otsikkoluettelon, josta kunkin piti valita osuutensa toteuttaakseen. Kädet olivat vapaat. Sivuja annettiin käyttöön keskimäärin viisi, ja vaikka moni tuli toimeen yhdellä, joillain syntyi visio, joka vaati tilabudjetin ylittämistä. Mutta noista alun lämmittelyharjoituksista, joiden idea oli ettei tekijälle jätetty aikaa muistella sovinnaisimpia ja kliseisimpiä lähestymistapoja vaan nysväämättä piti pistää paperille mitä tuoreeltaan mieleen tuli, noista harjoituksista löytyi silti herkullisimpia oivalluksia, joita oli pakko sisällyttää Draamattuun. Siksi yhdellä otsikolla löytyy sisällysluettelossa useita toteuttajia. (joku mumisee jotain mooseksesta)

Kustannussyistä toteutus on mustavalkoinen. Tuossa seinällä näkyy väriharjoituksiakin. Hanketta veti Villen lisäksi useita opettajia. Rami Selin taittoi, Vammalan kirjapaino valmisti. Hinta on 20 euroa. (kahinaa kun lompakoita kaivellaan)

Muuten, ensi vuoden LISKO-klassikoksi olemme jo päättäneet piirtokirjoittaa uuden maailmanhistorian. (omituisia suosionosoituksia, joiden ääni syntyy osin seteleistä, osin käsien läimimisestä pahvimukia vasten ja seuranneesta kahvin lotinasta lattialle)

(Sitten päälleliimasin häthätää jotain kökkökohteliasta Essistä ja kirjoittajalinjasta, muttei tainnut onnistua kun Essi näytti hiukka hyhmäiseltä.)

No, ainakin Didu taisi myydä yhden. Ja Ahokoivun Mari ei tullukkaa! Möh.

tiistai, huhtikuu 17, 2007

Keväistä meininkiä

Essi Kummu ja Jarkko Mikkola keskustelevat tarinoinnista.

Käsikirjoituskurssi jatkui. Elokuvista katsotaan pätkiä ja jutellaan kuvaavista yksityiskohdista.

Jotkut haluavat silti vain piirtää ja jättää kertomisen muille. Mutta jos joku pyytää sarjakuvittamaan käsikirjoituksensa, kuinka selviytyä, jos ei osaa muuttaa käsikirjoitusta kuvakerronnaksi?

Miten kuvata tylsyyttä niin ettei lukija tylsisty?

Huomenna pidämme keskiviikkoluennon poikkeuksellisesti aamulla päästäksemme kahdeksi Ouluun julkistamistilaisuuteen.

Troijan heppa -aiheinen sarjakuva


Agios Vlassis, kaupunki josta Troijan hevosen arkkitehti oli kotoisin, haluaa sarjakuvianne näyttelyyn. Vähintään A4, enintään A3-kokoisina, korkeintaan 3 sivua. Kun lähetät troijanheppa-aiheisen sarjakuvan, sulle lähetetään parhaista koottu julkaisu. Aikaa huhtikuun loppuun. Mieti askel pidemmälle. Lähetä valokopiot sillä originaaleja ei palauteta.

Osoite:
Giannis Geroulias
Sofocleous 8
Levadia 32100
Greece

P.S. Jos albumia ei kuulu, jokin lienee mennyt pieleen...

maanantai, huhtikuu 16, 2007

Tie menestykseen

Jukka Vääräkankaan taidetta kapakassa.

...aukeaa kun opettelet kirjoittamaan elokuvakäsikirjoituksia ja televisioviihdettä. Muutakin tarpeellista opettaa näyttelijä ja näytelmäkirjailija Jarkko Mikkola kirjoittajalinjan ja sarjakuvalinjan yhteiskurssilla alkaneella viikolla.

Kävimme Lukinin ja sivari-Jarin kanssa ripustamassa Paskakaupunni-kapakkaan Draamattu-näyttelyn. Katsoisin että kuka Oulussa keskiviikkona käykin, suunnatkoon tiensä kahdelta julkistamistilaisuuteemme. Ikävää ettei Evil Pride -yhtyeen esiintymistä voinut sisällyttää juhlallisuuksiin. Ikävää että pitää yrittää munata ohjelmapuoli ilman Ellua ja Pikku-Heidiä ja paria muuta, jotka rintamakarkuroivat jossain Euroopassa tuolloin.

torstai, huhtikuu 12, 2007

Se on näytetty

Draamattu tuli painosta sanoinkuvaamattoman kauniina. Se julkistetaan keskiviikkona Oulussa, Paskakaupunni- kapakassa klo 14. Samalla voi tutustua draamatulliseen näyttelyyn. Tule käymään.

Draamattua saa tilata koulun toimistosta hintaan 20 euroa tai sen voi ostaa opiskelijoilta.

Kuvassa siviilipalvelusmies selaa Draamattua.

keskiviikko, huhtikuu 11, 2007

Käyhän opiskelemassa


Sarjakuvakurssin vetäjien koulutusta:

Sarjakuvaopettajien työpaja
7. – 11.5.07 LIMINGAN TAIDEKOULUSSA

Sarjakuvakursseja kysytään joka puolella Suomea kautta vuoden. Nyt kouluttajille on tarjolla koulutusta.

  • Tarkoitettu sarjakuvakerhojen ja –lyhytkurssien vetäjille.
  • Opettajina Keijo Ahlqvist, Johanna Rojola ja Ville Ranta
  • Hinta 200€, mihin sisältyy aamiainen, lounas ja iltapäiväkahvi sekä valokopiointi. Majoitus vakituisten opiskelijoiden huonetoverina. Ilman asumista hinta 150€
  • Kurssille otetaan 10 opiskelijaa, joilta edellytetään perehtyneisyyttä sarjakuvaan. Sarjakuvalinjan vakituiset opiskelijat osallistuvat kurssiin.
Sisältö mm.
- Sarjakuvakurssin sisältö, valmistelu ja varmistelu. Kurssilaisten odotukset.
- "Kum mä en keksi mitään" -ideointiapua
- Improvisaatiosarjakuva
- Työ- ja apuvälineet (piirtimet; kopiokoneet, esitysvälineet)
- Piirtämisvinkkejä
- Harjoituspankki
- Pienlehden toteuttaminen
- Palautteen antaminen
- Julkaiseminen, markkinointi ja tekijänoikeudet

Tiedustelut: (08)5145700 tai toimisto (at) limingantaidekoulu.com

tiistai, huhtikuu 10, 2007

Niin mitäs tänään..?

Kattelin naakkoja.
Ja naakat mua.


Joo P:ri opetti lapsillemme tekstausta. Pari Veeran sarjisvideota lähti Inarin säestämänä juutuubiin. Asensin Avidin. Verkkolevy tuli kuntoon. Kopiokone ei oikein. Hm. Näyttely kehittyi mutta ripustaminen saattaa siirtyä. Ja Nelli sai ruveta lukemaan Storya. Nii kerta.

Mikaelin ankkapiirros säväytti, käykää sit joskus kattomassa näyttelyssä.

maanantai, huhtikuu 09, 2007

Väkivallatonta riepottelua


Ihanaa! Mussukat innostuu aikidosta. Tosin Kipinä-Mikkoa käy sääliksi kun se ei lähtenyt mukaan ja nyt kaikki käyttää sitä harjoitusvastustajana.

Jos oikein hyvin käy, syksyllä on mahdollisuus aloittaa aikidon harrastus Limingan urheilutalolla.

lauantai, huhtikuu 07, 2007

Hakekaas kesätöitä

Täältä!

Oululaisia kaivataan Lordi-kauhuelokuvaan esittämään ruumiita sekä eläviä kuolleita

30.3.2007

Solar Films hakee hoikkia ihmisiä Dark Floors -kauhuelokuvaan, joka kuvataan touko-kesäkuussa Oulussa.

Avustajahaku Solar Filmsin tuottamaan Dark Floors -kauhuelokuvaan on alkanut. Dark Floors kuvataan Oulun seudulla touko-kesäkuussa 2007. Elokuvan ohjaa Pete Riski. Käsikirjoitus on tehty Tomi Putaansuun (Lordi) ja Pete Riskin alkuperäisidean pohjalta.

Haemme Oulun seudulla asuvia, 20-50-vuotiaita miehiä ja naisia esittämään ruumiita sekä eläviä kuolleita. Emme etsi lapsiavustajia. Ensisijaisesti etsimme henkilöitä, joiden ruumiinrakenne on hoikka tai laiha. Etsimme myös muutamia avustajia, joilla on edellä mainittujen lisäksi seuraavia erikoisominaisuuksia:

- kalju tai hiukseton (hiukset saa leikata)
- raaja-amputoitu


Elokuvaan valituille avustajille maksetaan pieni korvaus kuvauspäivältä. Jos haluat lisätietoja avustajan tehtävistä tai ilmoittautua koekuvauksiin, ota yhteyttä 10. huhtikuuta mennessä arkisin klo 16-18 puh.
044 572 4119 / Hilkka Suvanto.


P.S.
Miukki raportoi Tampereesta.

torstai, huhtikuu 05, 2007

Neljän päivän loma


Rakentelimme kiintoisaa näyttelyä joka olisi tarkoitus ripustaa ensi viikolla Paskakaapunni-kapakkaan. Tuon hevipaikan perusti Rannan Vesa.

Tänään pidettiin myös palaveri jossa pohdittiin kannattaisiko perustaa osuuskunta oppilaskuntapohjalle. Yritystä tarvittaisiin julkaisutoimintaan, välittämään työvoimaa, markkinointitaitoja ja atk-taitoja sekä taidekauppa hoitamaan. Mukana olisi henkilökuntaa, uusia opiskelijoita ja entisiä opiskelijoita. Voisi se olla hyödyksi.

keskiviikko, huhtikuu 04, 2007

Homo canini lupus

Maria ohjaa mallikäyttäytymistä Paulan avustamana (käsi vasemmalla).

Päivän yleisluento kosketteli eläinten anatomiaa, lähinnä Faustin ja Nepin. He ovat Marian koiria, jotka työskentelivät malleina. Rehtori lupasi ostaa heille maksalaatikkoa. Muita malleja olivat leijona, bokserit, kissa, dinosaurus, potto ja mitä niitä olikaan.

Nyt on sitä paitsi niin että tänään tehtiin taidetta. Petteri kävi Oulussa katsomassa Paskakaupunni-hevimestan avajaisia sillä silmällä että viemme sinne Draamattu-näyttelyä.

Ja eilen Janne Oikarinen sai valmiiksi tämän.

tiistai, huhtikuu 03, 2007

Tää on jo huippu


Todiste sarjakuvalinjan lämpimän humaanista ilmapiiristä: Petteri (ylhäällä oikealla) pitää dataprojektorin avulla graafisen suunnittelun luentoa. Porukka seuraa tarkkaavaisena - paitsi Elina ja Pikku-Heidi (keskellä 69-muodostelmassa), jotka olivat taas yöllä siivoamassa K-markettia ja tulivat nukkumaan tietsikkaluokan vuodesohvalle. Kukaan ei tietenkään häiritse heitä.

"Luentomme ovat hillittyjä ja hienotunteisia, jottemme häiritsisi opiskelijoita" on tunnuslauseemme. Ellu heräsi tosin siihen että luento loppui. Iltapäivällä he lähtivät harjoittamaan taideterapiaa tai jotain.

maanantai, huhtikuu 02, 2007

On tää hommaa

Täytteeksi julkaisemme kuvan lahjakkaista estraditaiteilijoista jotka lauloivat Tampereelta palatessa niin nuotinpientareelta että laukaisivat matkapahoinvointiepidemian. Todella upeeta, Edina ja Patsy.

Ei jaksa nyt kummempia. Oli hyvä päivä mutta aika täysi.

Petteri opetti sarjakuvakerrontaa.

sunnuntai, huhtikuu 01, 2007

La dolce Kata

Ihanainen Kata opiskelee nykyään Outokummussa viihteitä.

Eilen lähdettiin viideltä Tampereelle. Siellä oli kohtalaiset sarjisfestarit. Tänään ennen kahta oltiin takaisin.

Kadotimme Janetten, joka matkusti Tampereelta Hesaan töihin. Vihattu olkoon "yhteis"kunta joka ei anna huipputyyppien opiskella missä ovat taitavia. Nekin rahat joilla yksi opiskelija pärjäisi vuoden sarjislinjalla, joku sontapaakku virkamies lahjoittaa henkilökohtaisen edun toivossa kestityksenä kansainvälisen kapitalismin kravattiaan imeskeleville kätyreille. Mikäli minulta kysytään.