Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (http://limingantaidekoulu.fi/fi/) sarjakuvalinja käynnisti kymmenennen kautensa 17.8.2009. Opiskelemme sarjakuvaa aamusta iltaan (toisinaan illasta aamuun) koko talven. Meitä on Impivaarallinen, nyt nelisenkymmentä.

lauantai, maaliskuu 31, 2007

Haukotus

Ja siinä vielä näyte Petterin krokiista, jossa hän itse esiintyi mallina.

Nyt tuli kello 3.30 joten olis aika suuntautua Tampereen festareille.

perjantai, maaliskuu 30, 2007

Kaikenlaista

Nythän ollaan suuntautumassa Tampere Kuplii -festareille. Bussi lähtee aamulla klo 5. Hohhoijaa.

Petteri opetti pari ihmistä piirtään sarjiksia, ei täsä sen kummempia.

torstai, maaliskuu 29, 2007

Joskus sarjislinjalaiset runoilevat

Petteri Tikkanen lausumassa sarjakuvataiteilija Riku Pihlamanin runoa Luu

Petteri opetti tussausta. Vilkuilin salaa samalla kun muka vaihdoin värikasettia kopiokoneeseen. Olen vähän kateellinen kun itse en osaa. Minusta sarjislinjan ope pitäisi panna täydennyskoulutukseen. Ehkä myös koirakouluun. Pitäis ilmoittautua sarjakuvalinjalle joskus.

Huomenna se opettaa sitten sarjakuvakerrontaa, huoh.

keskiviikko, maaliskuu 28, 2007

Sopimukset irti

Heidi Huotari ja Ismo Torvinen

Hieno runokritiikki jota oli rakenneltu vähän idols-tyyliin. Varsinkin Ismon ja Heidin panostus. Nähtiin myös youtube-runoja ja Petteri Tikkasen maaseutulausuntaa.

Mutta tilaisuuteen eivät osallistuneet muut opettajat oppilaineen. Sarjislinjalaisistakin puuttui suurin osa. En tykkää tuommoisesta toisten työn halveksunnasta. Turha seuraavassa kuvataidekritiikissä odottaa 60 kerrontalinjalaista.

Lisäys: Paavo J. Heinonen on vaikuttava ilmiö. Tilaisuutta rikasti myös kutsuttu Kirsimaria Törmänen ja tietty vetäjä Essi Kummu oli paikalla. Joo, poikkeuksellisen kivaa.

tiistai, maaliskuu 27, 2007

Hah. Sarjakuvavideoita...

Siinä Jaakko Muilun materiaalia.

Ruvettiin tekemään YouTubeen videosarjakuvia. Moviemaker pakkaa tehokkaasti mutta tekee tosi rumaa jälkee. Pitänee tarkistaa tekniikoita. Etsi Juutjuubista hakusanalla sarjislinja.

sunnuntai, maaliskuu 25, 2007

Mukautuvat työskentelytilat

Vihdoinkin paikka jossa opiskelijat voivat viettää iltaa - Veistola. Asuntoloiden rauhoittumiselle ei ole enää estettä. Jos joku melskaa klo 23:n jälkeen, hänet voi osoittaa Veistolaan. Kun vain ei oltais niin säälittävän typeriä että tyritään viisi vuotta hankkeilla ollut uudistus tupakanpoltolla.

Nummi, joka on nähnyt vaivaa asian eteen, on perustanut työpisteensäkin sinne. Hän kuuluu makuupiirtäjiin (yleistyvä laji).

Huomenna Petteri Tikkanen alkaa pitää kolmen viikkon erityiskurssia, joka on laatuaan niin avant garde, ettei sen sisällöstä tiedä vielä tarkasti Petterikään. Katsotaan aamulla.

perjantai, maaliskuu 23, 2007

Mihe nää viiko oikke hupeneva?

Olis tietty voinu laittaa kuvan kun porukka pelas "Ellun-kännykkä-futista" kun sen nokialainen sanoutui irti toiminnasta.

Mutta on henkevämpää näyttää kuinka kitaransoitonopiskelijatar Oulusta soitti mallina ja porukat piirsi konserttikrokiita. Hän soitti niin että Paulakin oli harras. Ja Miisa ei saanu piirrettyä ku se vaan kuunteli. Ja multaki meinas kyynel tirahtaa.

No, riittää herkkyily. Eiliset bileet oli siis onnistuneet. Draamattu taisi tulla tänään valmiiksi ja sai painoluvan. Jukka lähti kotiin. Nyyh. Mutta Petteri tulee.

Ja koulun uudet kotisivut ujutettiin käyttöön, Jukka teki Joomla pohjalle. Eihän ne vielä kunnossa ole mutta kohentuneet.

torstai, maaliskuu 22, 2007

Italian kieltä aamusta

Katsoimme elokuvan Satyricon.

Tuo Fellinin sovitus Petroniuksen teoksesta Trimalkion pidot on mielestäni tyylilajissaan ns "maailman paras elokuva", ja kuuluu ainakin sarjakuvantekijöiden ja kuvataiteilijoiden oppimateriaaliksi. Äänenkäyttökään ei ollut turhaa. Juuri parhaita elokuvia ei markkinatalous suosi.

Illalla taitavat bilettää, Riku kuulemma ryhtyi kebab-yrittäjäksi. Onnea - kun kehität herkkutattikebabin, me porkkananpurijat kiinnostumme. Oulussa olisi sarjakuvan lukupiiri.

keskiviikko, maaliskuu 21, 2007

Ai niin eilen

Rami ja Ville taittoivat Draamattua, ja jotkut korjailivat osuuttaan. Nummi puuhasi bileitä perjantaiksi. Korjaan: torstaiksi! Torstaiksi!

Iltapäivästä kertoo eräiltä osin Miukki:

maanantai, maaliskuu 19, 2007

Maltan tuskin odottaa Draamattua

...jonka melkein valmis versio nähtiin tänään dataprojektorilta. Mutta pakko.

Sillä välin (näyttää siltä että oululainen Väisänen ei anna periksi):
"Oletko tyttö- ja / tai poikaystäväsi mielestä onneton nykijä ja saamaton nahjus? Ihmetteleekö entinen opettajasi vieläkin, miten edes pääsit apukouluun? Eikö pomosi arvosta taitoasi maastoutua kahvihuoneen perimmäiseen nurkkaan iltapäivälehden taakse? Onko asiakas mielestäsi rauhallista työpäivääsi häiritsevä limainen nilkki? Olitko viime kuussa työpaikkasi musta lammas onnistuttuasi tekemään enemmän puhelinlaskua kuin myyntitulosta? Lupasiko vielä horoskooppisikin huonoja kelejä ja sukupuolitautia? Älä huoli, ei vika ole sinun, läheisesi eivät vain ymmärrä tarpeitasi ja erilaisuuttasi, sitä sinussa piilevää potentiaalia.

Tule meille, tule henkiseen kotiisi!

Tarjoamme sinulle:

- väsyneen organisaation selkärangattoman tuen
- mahdollisuuden kutistua tehtäviesi mukana
- mielikuvituksettomia palkkioita, kuten vanhoja sudokuja tai vähän käytetyn Koskilinjojen kertalipun.
- kahvia ja bullaa niin paljon, että saat mahahaavan viimeistään marraskuussa. Älä kuitenkaan huoli, lääkekaapissamme on laastaria. Vai olikohan siellä ketsuppia?

Mikäli sinulla ei ole mitään koulutusta, ei se haittaa, ei koulun penkillä opi kuitenkaan mitään oikeasta elämästä. Aamupalaverimme voivat olla aneemisia, mutta tiimikokouksissa kyllä riittää huurteista. Perjantaisin lähdemme töistä pois aikaisin, mutta kompensoimme tämän tulemalla töihin maanantaina myöhemmin.

Oletko vielä kiinnostunut? Eli asiaan:

Humööriyhdistys Veitikka etsii seuraavia henkilöitä:

1. Piirtäjiä & sarjakuvataiteilijoita

- Piirtäjiä piirtämään Veitikan ideoiden pohjalta sarjakuvia & pilapiirroksia
- Omien valmiiden sarjakuvahahmojen ja pilapiirrosten tekijöitä

2. Sanaseppoja & verbaaliakrobaatteja

tai muutoin luovia persoonallisuuksia, jotka ovat tuottaneet ja/tai kykenevät tuottamaan riittävän laadukasta materiaalia (pilapiirroksia, huumorijuttuja, kolumneja, graafisia tuotoksia etc) valtakunnalliseen levikkiin tähtäävään huumorijulkaisuun. Veitikka-lehden henkinen koti löytyy akselilta teekkarihuumori, Alivaltiosihteeri, Monty Python ja Pahkasika.

Mikäli joku on joskus nauranut tarinoillesi, suorita pöytälaatikkosi kevätsiivous ja vakuuta Veitikka henkisestä potentiaalistasi lähettämällä sähköpostitse esimerkkejä parhaista töistäsi, tai edes kuva naapurin papasta vaimonsa alusvaattei"ssa.

Lehteen asti valituista töistä maksetaan pieni palkkio.

Lisätietoja: www.veitikkalehti.net
veikko.veitikka(ät)veitikkalehti.net

Ps. Kyllä, tämä tarjous on tosi. Kun toimit nopeasti, voit saada nopean vastaajan etuna taitettavan vessaharjan. Se menee kätevästi sängyn alle piiloon!"

lauantai, maaliskuu 17, 2007

Parisataa sivua


Perjantaina kerättiin ja skannattiin viimeisiä Draamattu-osuuksia. Vielä on muutama ruutu piirtämättä mutta yllättävän kattavasti suoriuduttiin, vain pari jaksoa taisi jäädä puuttumaan. Ja kiinnostavuus on hykerryttävää. Taso ylitti odotukset, tekijät itsensä.

Taitto alkoi. Sen tekee Rami. Julkistamispäiväksi suunnittelemme 29.4. jolloin avataan myös kevätnäyttely.

Että mä oon kyllästynyt tähän

Ällöttävien nilviäisten takia jää tekemättä hyviä juttuja.

Te jotka olette varastaneet taidekoulun kaikki minidisk-laitteet (joilla pystyisi tallettamaan ääntä videoon), voisitteko vetää itsenne kiikkuun, paskat.

keskiviikko, maaliskuu 14, 2007

Töitä ja inspiraatiota

Ellu kirkuu tuskasta nähtyään mitä sai kympistä takaisin. Kuva otettu ikkunan takaa.
Joku ehti kaiken kiiruun keskellä käydä uudessa Hannu Krankassa kauhistelemassa hintoja, joiden tarkoitus on pitää opiskelijat poissa ravintolasta/nyhtää niiltä kaikki opintotuki, jotta joutuisivat jättämään paikkakunnankin. Muualla yritetään sentään houkutella opiskelijoita alennuksin, mikä on julmaa ja väärin. Hyi muua.

Draamattu valmistuu erääksi parhaista draamatuista mitä länsimainen kulttuuri on nähnyt.

tiistai, maaliskuu 13, 2007

Arkisia ihmeitä

Rami teki sen taas.

Yhtäkkiä läppäriltäni hävisi nettiyhteys. Mikään konsti ei auttanut, oliko kone rikki?

Itkua nikotellen raahauduin kannettava tietokone kainalossa Impivaaraan, jossa näin Ramin syövän päivällistä:

Lautasella liikahteli tielaitoksen varikolta tuoksuva spagettiateria.

Ajattelin ensin hivuttaa Ramin jalasta hänen ihmeitä tekevän sukkansa sivelläkseni sillä COM3-portin seutua. Mutta mies vaikutti tarkkaavaiselta, en pystyisi tekemään sitä huomaamatta. Joten kerroin vain huoleni!

Rami pisti kätensä taskuihin ja istahti läppärin ääreen. Kuului hätääntynyttä sirinää, ja joukko bittimenninkäisiä pakeni hädissään koneesta ja syöksyi ikkunasta pimeyteen. Yhteys toimi.

En unohda tätä, Rami.

perjantai, maaliskuu 09, 2007

Loma loppuu onneksi

Ehtikin varmaan tulla nälkä. Sarjakuvalinjalaiset ovat eturivissä näyttämässä esimerkkiä kuinka seistään vartti ruokalassa odottelemassa että sapuskat valmistuu ja tuodaan lämpötiskiin.

Ja siitä tuskin kannattaa lähtä kovin kauas kun kohta tarjoillaanki jo kaffetta?

Tervetuloa takaisin, suloiset pallukat.

torstai, maaliskuu 08, 2007

Kävin Hesassa

Vinkki: SulpuhrSpuuni käyttää kodinkansiota irtopiirrosarkkien säilytykseen.
Suositeltava vaihtoehto luonnoskirjoille.


Keskustelin Kalle Hakkolan kanssa sarjakuvawikistä ynnä muusta.

Näin sporan ikkunasta Musturin Tommin. (Spora on paikallista kieltä ja tarkoittaa invataksia.)

Tapasin Miisan ja DeviantArt-nimimerkin SulphurSpoonin.

Tapasin Grezenin joka on piirtänyt Myrkky-lehteen kaksisivuisen lonkeropornomangan. Hänen vinkistään osasimme käydä Narttu-porukan julkistelutilaisuudessa Soihtu-kahvilassa.

Tapasin siellä Kolehmaisen Kristiinan Ruotsin Serieteketistä. Pitänee käydä huhtikuussa SPX-tapahtumassa, jonne tulee Munoz, tuo Ankuleemin juhlittu. Kesäkuussa on muuten Pietarissa sarjakuvafestarit. Kuka kääntää Draamatun venäjäksi?

Tapasin Kataiston Vesan joka lahjoitti (Arktiselta Banskulta) Dampyrin, Brendonin sekä Vihtorin ja Klaaran (kiitos, kulta).

Tapasin Wardan joka tarjosi täytekakkua ja kahvia (kiitos, kulta).

Tapasin Hännisen Villen, Sinisalon Oton ja muutaman joita en tunne nimeltä paitsi Tuukan, lyhyesti.

Tapasin toissavuotisen sarjislinjalaisen Hintsan Antin joka opiskelee Taikissa (ahistu, Heidi), ja sit Annan joka ei koskaan ehtinyt tulla sarjislinjalle kun se ressu joutu Taikkiin. Taikissa muuten alkaa oikea sarjakuvanopiskelu ens syksynä, Matti Hagelbergin nuotein (ahistu, Heidi).

En tavannut Ahokoivun Maria mutta ei se mitään, tapaamme hänet ensi viikon perjantaina.

Ostin Steven-sarjakuvan, joka kertoo ei-pojasta. Sain siitä idean.

sunnuntai, maaliskuu 04, 2007

Kielen rajoituksista


"sanat ovat varjojen kaltaisia, eivätkä varjot pysty koskaan selittämään valoa, koska niiden ja valon välillä on esteenä se läpinäkymätön kappale josta varjot syntyvät" Jose Saramago: Jeesuksen Kristuksen evankeliumi

Miettikää nyt vielä, onko kuvista apua Draamatun jalostamisessa. Tämä teos teidät tekee tunnetuiksi, sarjislinjalaiset vuosilta 2006-07.

lauantai, maaliskuu 03, 2007

Lisäys

Aiva liikaa tuota yhtä heppua (tosa edellisessä viestissä) tulee esitellyksi (vaikka se hyvä ihimine ja taiteilija onkin). Pannaan tähän kuitenki vaihtelun vuoksi myös Outi opettamassa lapsukaisia. Hän opiskelee nykyään Lahdessa.

Alkoi talviloma

Kipinä-Mikko näytti tältä kun hän joskus kauan sitten oli Limingan ala-asteella opettamassa pikkuväelle sarjakuvaa. Kuva Linnukan koulun kokoelmista.


Torstaina oli tiedotustilaisuus Lähde-projektista joka liittyy taidekoulun ja kunnan koulutoimen yhteistyöhön.

Perjantaina kerättiin Draamattu-aineistoa niin paljon kuin kakaroitten hyppysistä irti sai. En ole vielä laskenut montako sivua on epämääräisenä keskeneräisenä mohjona. Vielä siitä menestysteos muokataan. Mutta tyyntä myrskyn edellä: loma.