Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (http://limingantaidekoulu.fi/fi/) sarjakuvalinja käynnisti kymmenennen kautensa 17.8.2009. Opiskelemme sarjakuvaa aamusta iltaan (toisinaan illasta aamuun) koko talven. Meitä on Impivaarallinen, nyt nelisenkymmentä.

torstai, marraskuu 30, 2006

Hmm

Pienlehtityöpaja käynnissä.

maanantai, marraskuu 27, 2006

Mikkoko kokkaa?

Viikonloppuna kävi niinkin että mussukat ostivat oikeita elintarvikkeita nuudeleitten sijaan. Olenkin pelännyt että he nukahtavat aliravitsemuksesta ja liikunnanpuutteesta helmikuuhun mennessä: sellulientä ja sokeria sohvalla. Joku syö piparkakkutaikinaa. Impivaarassa on hella, joten Mikko saattoi näyttää että hän kyllä osaa laittaa ruokaa. Kunnioitan Mikkoa.

Villen kanssa käynnistettiin pienlehtityöpaja. Kekkonen rupesi tekemään poikakalenteria ja vaatii kohta referenssivalokuvia koulun miehistä. Z-lehteen lähti seksuaalivähemmistösarjakuvatarjokkaita. Kevätkauden opiskelusuunnitelmaa esiteltiin.

Sää oli dramaattisen kaunis, lapset lukivat värioppia kämmenselästä.

torstai, marraskuu 23, 2006

Hiilellä, kynillä ja tussilla - ja kameralla


Rojun kurssi oli erinomainen.

Sattui niin mainiosti että mallimme Maija harrastaa tai chi'ta, ja Roju piirrätti myös tuota hidasta, sulavaa liikettä. Se taas mahdollisti Oikarisen Jannen mielekkäämmän osallistumisen. Jannen motoriikka ei pysty hiilipiirräntään, joten hän suorittaa useimmat sarjakuvalinjan tehtävät valokuvaamalla, kouluavustajansa Petterin avustamana. Tai chi -liikkeistä tuli sävykäs mustavalkoinen pysäytyskuvasarja (jota mulla ei ole hallussani joten en voi näyttää). Janne on toista vuotta sarjakuvalinjalla.

Pitkästä aikaa unikuvia

Tämä löytyi Kvaakista:

"Z on kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä sitoutumaton aikakaus/lifestyle -lehti jonka painos on noin 7000 ja levikki maanlaajuinen, lukijakunta laidasta laitaan. Pääpaino on kuitenkin seksuaalivähemmistöjä koskevissa asioissa. Kyseessä ei kuitenkaan ole tiukkapipoinen järjestölehti, vaan sisältö on varsin rentoa ja viihteellistä, asiaa unohtamatta.

Otamme mielellämme vastaan lyhyitä, maksimissaan lehden sivun pituisia, mieluiten värillisiä, humoristisia sarjakuvia. Sinun ei tarvitse itse kuulua vähemmistöön, riittää että löytyisi näkökulmaa asiaan ja kiinnostusta ihmisoikeus"taisteluun", sillä lehteä tehdään pääosin vapaaehtoisvoimin. Julkaistusta sarjakuvasta maksetaan kuitenkin pieni korvaus.

Itse olen piirtänyt lehteen satunnaisesti muutaman vuoden ajan, ja olen suosinut itseironiaa ja lämmintä huumoria, stereotyypeille, ja kaikille ennakkoluuloille ja asenteille nauramista. Ottaisin mielelläni vastaan myös ideoita ja käsikirjoituksia, koska omat ideat alkavat olla loppuunkulutettuja.

Pistetään vauhtia tähänkin genreen Suomessa! Ideana olisi tulevaisuudessa julkaista myös kokoelma suomalaisesta vähemmistösarjakuvasta.

Jokainen kuuluu johonkin vähemmistöön."


Opiskella sarjakuvalinjalla = kuulua vähemmistöön.

keskiviikko, marraskuu 22, 2006

Nöyränä puhaltelen yhteen hiileen

Roju piti yleisluennon maailmansarjakuvasta. Suomalaisia on käynyt Intiassa ja Afrikassa opettamassa sarjakuvantekoa. Sarjakuva on tiedotusväline siinä kuin kerrontamuotokin. Luento muistutti myös siitä että tuolla ulkopuolella on maailma.

Hiilipiirtäminen on osoittautunut suosituksi. Ehkä kyse on open karismasta. Hän tulee vielä joulukuussa ja sitten ehkä keväämmällä.

maanantai, marraskuu 20, 2006

Roju

Johanna Johannaa ohjaa

Johanna Rojola tuli ja pani porukan virittelemään ingres-papereita maalaustelineille. Ressukan joutuivat piirtämään hiilellä alastonta naismallia. Käyttämään säämiskää, hiilikumia ja fiksatiivia. Tosin jotkut tuntuivat tykkäävän siitä.

Minä nyrpistelen tuommoiselle taidehommelille mutta onhan se tervetullutta vaihtelua. Eikä tulokset olleet hassumpia. Ehkä se on oikeesti hauskaa tai hyödyllistä, enpä ole ikinä kokeillut. Phhhh.

sunnuntai, marraskuu 19, 2006

Sunnuntairauhaa

Koskapa ehtisi kiireettömästi luotailla sarjakuvanteon kivuuksia ellei iltaisin ja viikonloppuna. Impivaarassa viihtyy ainakin Mikko, joka tuijjottaa miettiväisenä sohvalla kattoa. Ja Piiia ja Hanna jotka työskentelevät oikeesti. Muura ja Noora kokeilivat omaa pikku piirtelymaratonia.

Mutta merkittävää oli että Paula oli löytänyt Kaskisten lenkkarit joita hyödynsi tupakalla käydessään.
Voin kuvitella Iidan närkästyksen jos se joskus näkee tämän kuvan.

lauantai, marraskuu 18, 2006

Tiedoksi


Kello on puoli kolme yöllä eikä Pikku-Arvola ole rauhoittunut. Täällä ramppaa yhä juoppoja.

Vaikka Limingan taidekoulu on hyvä työpaikka, en voi jatkaa täällä ellen saa nukkua. Kävin jo lokakuussa sairaslomalla paikatakseni univelkoja.

Ei siinä ole järkeä. Nähdään sitten kun koulussa arvostetaan opiskelua enemmän kuin muka-taiteilijaelämää.

perjantai, marraskuu 17, 2006

Asuntoloissa ei ole mitään vikaa


Ostimme Lukinin kanssa eilen pari sohvaa kierrätyksestä koululle. Tänä aamuna tuo nätti sininen oli ollut jo tehokäytössä. Miukki (tunnetaan myös Kekkosena) on vielä sokea kuin kissanpentu, Mikko ravistelee korvansa suoraksi mutta Rami jatkaa uniaan iltapäivään häiriintymättä siitä että tietokoneluokka on koko päivän koulukäytössä.

Nämä ovat ahkeria opiskelijoita. He olivat työskennelleet aamuun asti. Päivällä yskittiin.

Vaisu viikko
Ramipa on piirrelly. Mutta vaikka tallensin kuva uudestaan eri ohjelmilla, se näkyy Bloggerissa vajaana.

Roju on toipumassa ensi viikoksi. Minä en. Tässä asuntolassa ei nukuta. Vielä.

keskiviikko, marraskuu 15, 2006

Tautinen aika


Tänään mun piti perua perspektiiviluento. Aamulla päänsärky esti aineistoon tutustumisen. Äsken pakotus loittoni kun löysin vanhan Panacodin. Ipumaxit ei auta mitään. Kävin työpaikalla ja laskin 14 opiskelijaa, loput sairaana tai muilla teillä. Onneksi Roju ei tullut tähän sumaan.

Kikru kävi taas Alleineen tervehtimässä. Mikko ensin suunnitteli lumipalloväijytystä mutta vauvan näkeminen sai hänet heltymään, kuten kuvasta näkyy. (Kuva siis Mikosta, ei vauvasta.)

maanantai, marraskuu 13, 2006

Flunssa

Ei aina ala hyvin.

Kun Roju ei päässyt vielä tulemaan, piti improvisoida. Esittelin auditoriossa Scott McCloudin ja David Chelsean avulla perspektiiviä. Elina nukahti. Puolet porukasta yski, siitä syntyi vetävä rytmi. Heitin puolentoistatunnin saarnan jälkeen tehtävän. Sitten muutamien järjestelypuuhien jälkeen lähdin seuraamaan kuinka harjoitus edistyy.

Alakerrassa eräät tunnolliset opiskelijat laativat kolmen pakopisteen perspektiivikuvaa, mutta yläkerran jatkokurssilaiset olivat ostaneet äRrältä tai jostain nuorten seksivalistusoppaan jota lukivat ääneen. Kuulin sanoja jotka saisivat Henry Saarenkin punastumaan. Nyt alkaa itellä olla reipas kuume ja aivastusrupeama.

Elina raatoi kuin orja suunnitellessaan sarjakuva-asua seksivalistusoppaalle.

sunnuntai, marraskuu 12, 2006

Taudit uhkaavat koulutyötä

Minulla on vähän kuumeinen olo eikä näytä Fillsin Petrikään paremmalta.
Kekkonenkin on vain haamu entisestään vaikkakin pirteän näköinen.


Paha juttu. Roju soitti, tai oikeastaan yski, että hänen flunssansa ei ole vielä väistynyt eikä hän pääse huomiseksi opetushommiin. Semmoista sattuu koko ajan, mutta nyt en tiedä tapahtuuko maanantaiaamuna mitään jos esmers multa ääni häipyy. Pitänee panna Rami opetushommiin? Auditorioon 9.30 kuitenkin.

lauantai, marraskuu 11, 2006

Halloveeni oli

Tyylikkäitä asuja, varsinkin Komugi-mummo. Hienot pääsyrannekkeet. Vanhoja mukavia naamoja: Petri, Jukka, Atte, Terhi, Anssi, Julia... Hilpeitä ihmisiä. Hyviä 14-vuotiaita muusikoita. Loistava polku.

Seuraavaksi kerraksi kannattaa todella muistaa: älä ikinä jätä halogeenilamppua palamaan puutaloon yön yli sillä se on oikein, oikein kuuma.

perjantai, marraskuu 10, 2006

Sarjakuvakilpailu, yhteiskunnallinen

Lusmut yrittää olla tulematta tunneille kun meillä on menossa pakkoruokinta.

Vastedes-yhdistys, Tampereen Sarjakuvaseura ja Voima järjestävät sarjakuvakilpailun aiheenaan yhteiskunnallinen sarjakuva.

Kilpailun säännöt:

Sarjakuvakilpailu on kaikille piirtäjille ja käsikirjoittajille avoin. Kilpailutöissä tulee käyttää kielenä suomea, ruotsia tai englantia. Kilpailun aiheena on yhteiskunnallinen sarjakuva. Kilpailuun saa osallistua niin strippisarjakuvilla kuin novelleilla, maksimipituus on 5 sivua. Kilpailutöiden määrää ei ole rajoitettu, useampi strippi lasketaan yhdeksi sarjakuvaksi. Sarjakuvien tulee olla mustavalkoisia ja ennen julkaisemattomia. Teosten koko on A4 tai A3. Originaaleja ei palauteta, joten kannattaa lähettää kelvolliset kopiot.

Kilpailutyöt varustetaan nimimerkillä ja tekijän tiedot sisältävällä, samalla nimimerkillä varustetulla kirjekuorella, jonka sisälle jätetään tekijän yhteystiedot.

Työt on postitettava viimeistään 19.2.2007 osoitteella: Vastedes/sarjakuvakilpailu, Kehräsaari B-talo, 33200 Tampere. Osallistuessaan kilpailun tekijät antavat suostumuksensa kertaluontoiseen julkaisuun kilpailutöistä koostuvaan kokoomateokseen. Lisäksi Voima saattaa julkaista sarjakuvia korvausta vastaan, tästä sovitaan kuitenkin erikseen.

Palkinnot: 1) 500 e, 2) 300 e ja 3) 200 e

Lisätietoja: Olli Hämäläinen, 050-346 5504, vastedes@vastedes.fi

Ja lisää tiedotteita:

Etsimme nuoria, julkisuutta hamuavia sarjakuvapiirtäjiä levikkialueeltamme. Tarjoamme mahdollisuuden julkaista omia tuotoksia (3 ruudun strippejä) lehdessämme. Tuotoksien oheen liitetään myös pieni kuvaus tekijästä. Julkaistuista töistä maksetaan sopimuksen mukaan pieni korvaus.

Unik Paper on kesällä pohjanmaalla alkunsa saanut nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu ilmaisjakelulehti. Marraskuusta lähtien levikkialueeseemme kuuluu Kalajoki, Ylivieska, Nivala, Haapajärvi, Kokkola, Raahe, Oulainen, Oulu, Sievi, Himanka, Kannus, Pyhäjoki.

Lisätietoja: www.unikpaper.fi
Yhteydenotot:
Juha Penttilä
juha@unikpaper.fi
044 506 3567


Näkykää, mussukat.

torstai, marraskuu 09, 2006

Kissa-neito suuttui kirjastoasiassa

Tule huomenna halloveeniin - saat ehkä kohdata kissaneidon silmästä silmään.

Dave McKean (Sarjainfon no 81 artikkeli):
"Monet luulevat, että taidekouluun mennään vain piirtämistä oppimaan, vaikka tärkeimmät siellä opittavat asiat ovat ihmisen keskeisimpiä eloonjäämistaitoja; kuinka tarkkailla ympäristöä, kuinka ratkaista ongelmia, kuinka tuntea empatiaa ihmisiä kohtaan. Se on tärkeää."

keskiviikko, marraskuu 08, 2006

Voisitko palauttaa

Joidenkin hallussa on yhä neljännes sarjakuvakirjastomme vaivoin hankituista teoksista. Voisitko palauttaa nämä kadonneet nimekkeet (ja ne joita ei edes ehditty luetteloida):

Ahlqvist, Keijo, Kutila Ari: Säteilyä
Ahlqvist, Keijo, Kutila, Ari: Jyviä ja papanoita
Anstoss zur Mobiltät
Aseman lapset, Luopuminen
Bachmann Ingeborg: Das dreissigste Jahr
Berardi - Milazzo: Ken Parker 5/81
Berardi - Milazzo: Ken Parker Verta lumessa
Bretecher Claire: Turha joukko 2
Charyn - Munoz: Käärmeen hammas
Cobley Paul - Jansz, Litza: Semiotiikkaa vasta-alkaville ja edistyneille
Crumb Robert: Crumb Comics
Crumb Robert: Ilo, hilpeys ja paatos
Davis Jim: Karvinen Pehmeä paketti
Giardino Vittorio: Little Ego
Herriman: Krazy Kat 2
How To Draw Manga 5: Developing Shoujo Manga Techniques
How To Draw Manga 6
How To Draw Manga: Getting Started
How To Draw Manga: Power-Up MANGA Techniques for Beginners
Hämärä n:o 4
Hänninen & Kemppinen (toim): Suuri Sarjakuvakirja 4
Ijäs Aura: Oras ja kadonneiden arkkien metsästys
Ijäs Aura: Yksisilmäinen tonttu
Kannus 24
Kauhu
Ki:ma 3
Kick some action into mobility
Kirkman Rick - Scott Jerry: Baby Blues Läheisriippuvuutta
Koskela, Ave: Armas Paskiainen
Kovacs Kati: Vihreä rapsodia
Larson Gary: The Prehistory of The Far Side
Leloup Roger: Taivaallinen dzonkki
Liberatore - Tamburini: RanXerox New Yorkissa
Mairowitz, David - Crumb, Robert: Kafka vasta-alkajille ja edistyville
Manara Milo: Gulliveriana
Manara Milo: Vihan päivä 2
McDonnel Patrick: Kamut
McDonnel Patrick: Kamut 4
McDonnel Patrick: Kamut 6
MiniDramen
Moga Moboja
Morris: Lucky Luke: Taidemaalari
Munoz - Sampayo: Alec Skninner, Viet Blues
Mäkelä Timo Grönroos&Rantio: Pieniä julmia tarinoita, Laka ja muuta pyykkiä
O’Donnel Peter - Giordano Dick: Modesty Blaise
Paasilinna Arto, Lukkarinen Hannu: Ronkoteus
Palsa, Kalervo; La mort et la passion
Panzar, Jari - Seppänen, Pekka: Me muut - jaloimmat teokset
Porkola Heikki (toim.): Kanerva
Porkola Heikki (toim.): Vuoteen omat - ja vieraat
Porkola Heikki (toim.): Ex dreams
Porkola Heikki (toim.): Ihan kiva elämä
Porkola Heikki (toim.): Insayddzoucqin linna
Porkola Heikki (toim.): Kemi 10
Porkola Heikki (toim.): Oi kuu!
Porkola Heikki (toim.): Viimeinen bussi
Pratt Hugo, Saint Exupéry: Viimeinen lento
Pratt Hugo: Banaanikonga
Raitala Henna: Meillä ja muilla teillä
Rodsenko
Sacco Joe: Palestiina
Salakka Jussi: Otto n:o 3
Simon Irisz - Pirinen Ville: Nahka-Alma
Sirkkeli 5
Smith Jeff: Luupäät 6 Vanhan miehen luola
Smörgåstårta och snaps
Sokal: Usvahäät
Stark Rolf: Rain, Boot two
StripBurger
Suuri Kurpitsa 1994
Tardi - Legrand: 13. kerros
Taskinen Kimmo, Puupponen Simo: Siunattu hulluus
Taskinen Kimmo: Herra ja moukka
Taskinen Kimmo: Tuuba tukossa
Teini irtoparta 3
Toriyama Akira: Dragon Ball 1
Toriyama Akira: Dragon ball 3
Toudo Ryo: How T Draw Manga: Pen & Tone Techniques
Un petit coup d’accélérateur pour la mobilité
Vachss Andrew: Sheila
Vuillemin: Utsöndringar
Walker Mort: Masi, Liisa ja Lasse
Watterson Bill: Lassi ja Leevi: Hyviä yrityksiä
Watterson Bill: Lassi ja Leevi: Ystävien kesken
Watterson Bill: Kosto elää!
Watterson Bill: Pilan päiten
Voice of the Divided issue 1

Ja täysin ainutlaatuinen Storyboardien teko-opas - voi vittujen vittu, kokonaista ammattivaihtoehtoa ei voi enää opettaa!

Kiitos Korpisen Jannelle, jonka inventaarion ansiosta tiedämme suurin piirtein paljonko olemme resurssejamme menettäneet.

lauantai, marraskuu 04, 2006

Aika kylmä tänään vaikkei haitannu


Yrittivät hyökätä lumipaakkuinensa minun kimppuun mutta 10xzoomilla saa kauempaa kuvattua että ehdin turvaan. Ei tämä aikusen ihmisen hommaa ole.

torstai, marraskuu 02, 2006

Yhdistystoimintaa

Oulun sarjakuvaseuran vuosikokous:
Lauri Hirvosen korva, Ismon hius, Olli, Jii, sorientunne, Paula, Mari, Ilipo, Rami ja Elina.


Oulun sarjakuvaseura aktivoitui pitkästä aikaa. Ilpo Koskela siirsi hallitusti toiminnan uudelle puheenjohtajalle Mari Ahokoivulle. Hallitukseen valittiin myös Lauri Hirvonen, Olli Hietala ja Rami Selin. Filppakin on mukana vaikkei ollut paikalla. Ilpo toimii tilintarkastajana yhdessä Elina Niirasen kanssa. Eikö oo hienoo?

Toistaiseksi ei peritä jäsenmaksuja. Vanhoja albumeita on jäljellä myytäväksi. Rahaa tilillä on pari euroa.

Kurssit etenevät

Oikealla Aura opettaa. Vasemmalla Kekkonen oppii. Mutta mistä lienee kysymys? Sen saat selville vain tulemalla opiskelemaan sarjakuvalinjalle, jossa todella paiskitaan töitä aamusta iltaan. Päivällä aherretaan oivallisesti käynnistyneessä käsikirjoitustyöpajassa ja illalla perehdytään sarjakuvan syvempään ymmärtämiseen tai sitten painetaan silkkipainotöitä.