Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (http://limingantaidekoulu.fi/fi/) sarjakuvalinja käynnisti kymmenennen kautensa 17.8.2009. Opiskelemme sarjakuvaa aamusta iltaan (toisinaan illasta aamuun) koko talven. Meitä on Impivaarallinen, nyt nelisenkymmentä.

lauantai, syyskuu 30, 2006

Pietäänkö kilipailu?

LIminganSarjaKuvaOpiskelijat

Kuka tekkee paremman logon meijän kustantamolle?

torstai, syyskuu 28, 2006

24 tuntia sarjakuvantekoa - 24 sivua

Hanna piirtää, yö ehtii.
Piirrä sarjakuvaa läpi yön

Maailmanlaajuinen sarjakuvatapahtuma Koivu ja tähti ­-kulttuurikeskuksessa alkaen pe 6.10 klo 12, päätös la klo 12

Tiedustelut ja ilmoittautumiset 2.10. mennessä:
hollehoo(liirumlaarum)gmail.com tai p. 0400 751372

Tilaisuus avoin yleisölle pe 23.00 saakka ja la alkaen klo 8.00

Kahvio avoinna : pe 7-21 ja la 8-12
Kirjasto avoinna : pe 11-20 ja la 10-14

Järjestäjä: Muhoksen kunnankirjasto


Meidän ei tarvitse mennä Muhokselle (tulisi kalliiksi ja hankalaksi matkustaa linja-autolla Ouluun ja sieltä Muhokselle ja lauantaina takaisin samoja teitä), sillä ilmoitin sarjakuvalinjamme tapahtumaan, ja voimme hoitaa koitoksen täällä koululla. Ehdotan että perjantaina klo 12 - 24 suunnitellaan kukin 24 sivua sarjakuvaa ja piirretään se valmiiksi. Sitten mennään ihan rennosti nukkumaan. Lauantaina herätään kahdeksalta ja katsotaan onko tuotoksissa korjattavaa ja viimeistellään pikkuisen puoleen päivään mennessä. Kun on Villen improkurssilla harjoitellut, lopputulos tulee olemaan oikein laatuisa.

Mutta jos haluaa tavata oulunseutulaisia ja muhoslaisia, kannattaa ilmoittautua tuohon Muhoksen tapahtumaan. Oulusta varmaan lähtee hilpeä remmi piirtelemään, joten vuorokausi voi olla varsin rattoisa. Holle on legenda. Paula ainakin kiinnostui, entä Rami?

Oulun seminaari

Anteeksi, Kekkonen, että olet taas mannekiinina, mutta sä oot niin ihq.

Oulun Manga- ja animeseminaarin TULEVAISUUDEN AAMUNKOITTEESSA
OHJELMA 30.9. – 1.10.

Kaikki ohjelma pidetään Nukun isossa salissa

Lauantai
10.00 Jussi Nikander: Arjen tietotekniikka: Tämä päivä ja huominen animen silmin
11.00 Jari Lehtinen: Daicon V: onko japanilainen scifi muuta kuin Godzilla
12.00-13.30 Lounastauko
13.30 Markku Mulari: Villi ja vapaa
14.30 Olavi K. Fält: Länsimaisen teknologian tulo Japaniin ja sen vastaanotto 1500-1800 luvulla
15.30 Paneeli: Teknologian Japani

Sunnuntai
10.00 Jenny Kangasvuo: Futuristista seksiä
11.00 Janne Kemppi: Masamune Shirow'n oudot maailmat
12.00-13.00 Lounastauko
13.00 Seija Jalagin: Naisena Japanissa
14.00 Lasse Märsy: Kylmiä visioita

Kaikkien luentojen välissä on 15 minuutin tauko.

Lisäksi luentojen ja paneelin ohella järjestetään erilaisia työpajoja mm. origamin tekemisestä, lautapeleista kuten go ja shogi sekä sarjakuvan tekemisestä. Meijjän Heidi Makkonen ja Laura Tulima on siellä vetämässä mangapajaa.

keskiviikko, syyskuu 27, 2006

Tälle AINAKAAN ei ryppyillä


Mistä sitä tietää mitä tämä päivä tuo tulleessan joten varmuuden vuoksi julkaisemme kuvan jossa katos saa kyytiä.

tiistai, syyskuu 26, 2006

Improvisoi

Improkurssilla Ville:
- Seuraavaksi neljä minuuttia. Kala.
Sitten porukka alkaa piirtää.

Puppelta tuli lähetys sarjakuvapäiväkirjaa intistä. Tähän mennessä sitä oli skannattuna 132 sivua. Ja Puppe astui palvelukseen vasta heinäkuussa. Valittelee silti ettei millään ehdi piirtääkertoa kaikkea kiinnostavaa.

Kohta tulee telkkari tekemään haastattelua Hannasta Farmi-ohjelmaan.

maanantai, syyskuu 25, 2006

Päästiinpä takaisin

Tuolla ne festarit pidettiin. Tukikohtamme pysäköitiin tyydyttävän näkyvästi ja toinen kylki opetti sarjakuvaa sarjakuvilla. Sisällä kaupusteltiin vanhoja julkaisujamme.

Vähän ennen puoli neljää ehdittiin Liminkaan, purettiin auto ja asetuttiin kämpille. Aamulla - hei, nythän muuten on aamu - pitää palauttaa auto.

sunnuntai, syyskuu 24, 2006

kotimatkalla

Matkailuauto jurraa Mikin ohjaamana kohta Jyväskylään.

Ja taas saavumme Jyväskylään.

Maanantaina sitte alkaa Villen improsarjiskurssi ykkösille.

Jos jaksais, piirtäis tuntikausien katudraaman pääkaupunkilaisten kännielikoitten mölähtelevistä kuulokuvista. Viroa, kiinaa, ruotsia, venäjää ja suomen solkotusta iiskahduksin ja jolinoin. Auto jota varastetaan kerran tunnissa. Käheä nyrkkihapuilu kaapii veriräkiä kurkuista. Itsemurhasukellus bemarin kattoon. Nelimetrisen naisen korkojen verkas kopse, myrkyllinen sade ja palavan maalin sihinä seinissä.

lauantai, syyskuu 23, 2006

Viyviyviyviyviyviy

Onko murtohälyttimet laillisia? Miksi?

Hesan festareilla

Yritin matkustajakoti Omapohjaan yöksi. Se oli muuttunut Margeritaksi, venäjänkieliseksi ja oli täynnä. Ostin asematunnelista leipää ja juustoa ja yritin rautatieaseman vessaan. Se maksaisi nykyään euron eli 6 mk. Minua voi kusettaa mutten maksa siitä euroa. Palasin matkailuautoomme, jonka melutaso on huumaava, joten ei nukuta sitten. Mussukat yöpyvät eri puolilla, ei täällä.

Muuten hienot festarit. Kekkonen on suloinen, Miisa luotettava, Hanna taitava ja Paula upea. Muutkin edustavat ryhdikkäästi kouluamme. Piru kun ei saanut huonetta, olis saanu kuviakin esiin. Nohhh.

perjantai, syyskuu 22, 2006

Huh, kokeillaan

Kuva reissulta ei taida onnistua...

keskiviikko, syyskuu 20, 2006

Hyvät Helsinkiin lähtijät

Sunnuntaina Kirjasto10:ssä Postitalolla klo 14 on paneeli jossa teiltä ehkä kysytään mm.:

"Millaista on opiskella sarjakuvaa koulussa? Mitä siellä oikein tapahtuu? Oliko yllätys peruskoulun tai lukion päätteeksi se että sarjakuvaa voi ylipäätään opiskella jossain? Mistä kuulitte sarjakuvakoulustanne? Millaiset olivat odotukset ja vastasivatko ne yhtään? Pitäsikö olla enemmän omaa rauhassa tehtyä työskentelyä vastapainoksi ainaisille kursseille tai yksittäisille tehtäville?"

Kuvitus ei liity vieläkään aiheeseen.

Onko pää kipi?

Erotiikkaa sarjakuvalinjalla: opiskelija tarkastelee toisen opiskelijan housuvauriota lähemmin. Tunnistamisen vaikeuttamiseksi kuvan laatu on onneton.

Rami, Paula, Aino ja Janetta ainakin ja ehkä muitakin ihmisiä kävi eilen Oulussa tapaamassa sarjakuvasakkia. Neverissä. Mari unohti kuvapäiväkirjansa, onneksi ystävät poimivat talteen. Eipä vastannut puhelimeen. Nooh...

Huomenna Essi opastaa henkilöhahmojen rakentamisessa. Tänään oli aikasen hauska tehtävä salakuunnella ja merkitä muistiin ihmisten repliikkejä.

tiistai, syyskuu 19, 2006

Vuoropuhelua


Käsikirjoitusluennoitsijamme Essi Kummu. Taustalla toisen vuoden sarjisopiskelja Janne Oikarinen.

Käsikirjoitusluennot on terve osa koulutustamme, sillä siellä kohtaavat kirjoittajat ja sarjakuvailijat ja joutuvat juttelemaan. Essi kyselee kaikilta.

Usein joku tulee myöhässä. Se on aika ikävää opettajan kannalta, sillä vaikeaan asiaan keskittyminen katkeaa. Essi pärjää, mutta vierailevalta, kokemattomaltakin esitelmöisijältä se voi pilata suunnitelman, ja loppu on väkisinluentaa elävän, innostuneen esityksen sijaan.

Usein jäädään pois tunnilta, päivältä tai koko kurssilta. Aiemmin kerrotun pohjalle rakentuvaa opetusta ei sitten ymmärretäkään, kun taas tullaan paikalle.

Silloin kuullaan selittelyjä, että myöhästyin linja-autosta, kävin terveyskeskuksessa tai sain väärää tietoa. Tämä ei kiinnosta aikuisoppilaitoksia, jotka vain tarjoavat opetuksen, opiskelijan vastuulla on ottaa se haltuun.

Jos et vaivautunut paikalle kun järkeä jaettiin, älä masennu, sillä voit vielä tulla toimeen häijyydellä, raatamalla aivan perkeleesti tai ihan vain hyvällä onnella.

maanantai, syyskuu 18, 2006

Suuntaamme Hesaan

Ville Paurola, omakuva 2006

Palauttelin realistisen piirtämisen kurssin töitä, ja tykkäsin kun ovat komeita. Kun ajattelee että suhteet on mittailtu ja sommittelut harkittu, ja silti jokainen erittäin omaperäinen.

Hoitelin tuota palauttelua törkeästi Essin käsikirjoituskurssin aikana. Anteeksi häiriö. Essin kurssin toinen vaihe alkoi, ja siellä katsottiin ja analysoitiin tanskalainen elokuva. Joistain opiskelijoista on vastenmielistä osallistua käsikirjoituskurssiin. Tämä johtunee siitä että he haluavat vain lukea tai katsoa valmiita viihdyttäviä teoksia. Se että tarinoiden kertominenkin vaatii tietoa ja osaamista tuntuu olevan tuskallista havaita - haluttaisiin vain alkaa piirtää ylhäältä vasemmalta ja katsoa mitä ruuduissa tapahtuu.

Pöh, odottakoon Villen kurssia. Hänhän opettaa improvisoimaan. Hih.

En saanut invertteriä vuokra-autoomme. Onkohan Helsinkiin vedetty sähköt että voisimme tehdä pienlehtiä festareilla...

perjantai, syyskuu 15, 2006

Se siitä

Edellisessä viestissä viitattiin kärhämään jossa yks ihminen pelkäsi yksityisyyttään loukatun, ja huoli johti ylimitoitettuun suojaamisreaktioon. No, taas voi kuvata, mutta kuvia julkaistaessa pitää katsoa ettei kohteita loukata.

Oheinen kuva on otettu aiemmin ja todistaa että Marja osaa jo. Tänään harjoiteltiin pienlehtiä, jotta Helsingin festereilla olisi tarjottavaa.

Jukka sai kurssinsa pidettyä ja palasi Poriin. Junasta hän tekstaroi tyytyväisenä bonganneensa sarjislinjalaisen, joka ahkerasti piirsi luonnoskirjaansa.

Ensi viikolla jatketaan käsikirjoitusten tekemistä ja sarjakuvan historian opiskelua.

Ope käryttää päreitään yhä niitten takia joiden mielestä taiteilijaboheemielämä on viileempää kuin taiteilijataitojen hankkiminen.
- Ensin opetellaan kertomaan piirtämällä, perkele, sitten vasta deekuillaan, hän rähjää.

torstai, syyskuu 14, 2006

Ehkä se vielä löytyy bittiavaruudesta mutta...

...rankka jälkikäsittely:
Neuvotteluyhteyksien synnyttyä pistämme äsköisen blogiviestin hyllylle katsomaan kuinka tilanne kehittyy.

Kaikkien kannalta olisi parempi jatkaa entiseen malliin. Perjantaina nähdään.

keskiviikko, syyskuu 13, 2006

Harvoin kuvattavissa

Nummi.

Essi luennoi kirjoittamisen työtavoista. Hän sivusi kirjoittajan blokki -nimistä ilmiötä jota ei tunneta sarjakuvalinjalla. Jos sarjakuvantekijään iskee valkoisen paperin kammo, hän alkaa piirtää tai kirjoittaa. Jos tuntuu ettei osaa jatkaa työskentelyä, voi alkaa harjoitella taitojaan. Blokki-ilmiö on varmaan sukua urheilijan "ylikunnolle". Muistelen jonkun naisjuoksijan keskeyttäneen arvokisajuoksunsa ja selittäneen ettei juoksu tuntunut hyvältä.

No juu. Rupeis alkoholistiksi, se tuntuu hyvältä.

Silloin juostaan kun on juoksuaika ja kirjoitetaan kun tarinaa kerrotaan ja piirretään kun kuvaa tarvitaan eikä ruikuteta.

tiistai, syyskuu 12, 2006

Nämä ikkunaan törmänneet linnut

Jyrki Ijäs lähetti meille sarjakuvan historiaa videonauhoina. Olemme katselleet niitä iltapäivisin. Aamulla on tehty sarjakuvapiirustustehtäviä.

Iltapäivällä Jukka Kostet vetää kaikille avointa perusnettisivujen tekokurssia. Ensi viikolla jatkuisi Essin käsikirjoitusjakso.

Perustimme uuden sarjakuvablogin joka on alkanut karttua kiinnostavasti.

lauantai, syyskuu 09, 2006

Riski täti

Komugi kävi Raahen kirpputorilla kokeilemassa painonnostovyötä.

perjantai, syyskuu 08, 2006

Lahjoja

Nämäkin tässä: mielettömän upeita tarinantuputtajia. Mutta sen sijaan että piirtäisivät, ne porisee. No, tekihän Elina (tunnetaan myös nimellä "Kävelevä Tuberkuloosi") aika tuhdin naisasialehden.

Kirjoittajalinjan blogi on vilkastunut ja monipuolistunut. Siellä on elämän makua. Olispa vihdoin mahdollisuus tehdä toimiva sarjakuvablogi. Semmoinen johon sarjislinjalaiset voisi sarjakuvailla viestejä. Ehkä se vain pitäisi käynnistää, häh?

torstai, syyskuu 07, 2006

Perjantaina on pileet

Ah, upeaa:Porukka parantaa elämänlaatua.

keskiviikko, syyskuu 06, 2006

Aamupiirros

Joo, PITI laittaa aamupiirros, mutta Blogger ei suostu esittämään kuvia luettavan kokoisina. Teksti meni mossoksi kun tämä pienentää miten sattuu. Eikö joku vois myydä kunnon vaivattoman blogin ihan rahalla?

lauantai, syyskuu 02, 2006

Työrauha

Nyt on pientä viestin vastaanottamisen vaikeutta vaikka on isot korvat.

Siis: asuntolat on asumista ja huilaamista varten. Ei bailaamista. Opiskelijat maksavat oppiakseen tekemään taidetta. Opiskelusta ei tule mitään jos asumisolot eivät ole suotuisat.

Boheemiutta ja taiteilijaeloa voi harjoitella Veistolassa kunhan katsoo että tilat ovat maanantaiaamuna moitteettomassa kunnossa.

Yhdenkään opiskelijan ei tarvitse enää muuttaa pois sen takia että asuntoloissa on levotonta. Jos häiriötä ilmenee, ottakaa yhteys rehtoriin, Päiviin tai Kaisuun.

Muuten, Temmeksen Zetka-baarin takana on aaseja, zetoreita ja heppoja. Siellä saa ratsastaa. Ja bailata illalla, kun on venetsialaistyyppiset iltamat.

Saavutimme syyskuun

Kuva: Nummi, paitsi rajaus
Joudumme pärjäämään ilman Kaskisia, mutta toivottavasti näistä nuorista kehittyy yhtä eteviä Miisan ohjauksessa.

Nyt Jukka ja Betty on opettanut koko ekan vuosikurssin piirtämään. Seuraavaksi yläkerta pannaan kertausharjoituksiin. Mie olen esitellyt sarjakuvan perusasioita raapaisullisen. Joita kuita poikkeuksellisen eteviä kykyjä on paljastunut (kyllä, just sinä), ja verrattomia persoonallisuuksia kaupan päälle. Eipä o pitkästyny.

Ja aivan ykkössivari meillä on.