Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (http://limingantaidekoulu.fi/fi/) sarjakuvalinja käynnisti kymmenennen kautensa 17.8.2009. Opiskelemme sarjakuvaa aamusta iltaan (toisinaan illasta aamuun) koko talven. Meitä on Impivaarallinen, nyt nelisenkymmentä.

sunnuntai, huhtikuu 30, 2006

Olenko ymmärtänyt oikein?


Yritetäänkö täällä panna jotakuta lipan alta? Pistin pyöräni ylösalaisin rengasongelman takia ja eikös kohta Arvolan pyörälauma loju ketarat pystyssä.

Vappuaattona havaittavissa vain kesyä kuohuviinin ja keskarin siemailua toistaiseksi. Aurinko pai-

lauantai, huhtikuu 29, 2006

Kaunis päivä tänään

Miisa on erittäin eläinrakas mutta woman's got to do what woman's got to do.

Jos kerran haluaa antaa kaverilleen lahjan, ei kaihda mitään vaivaa toteuttaakseen ideansa.

Miisa saattaa olla nuori ja herkkä sarjakuvataiteilija mutta hän on päättäväinen. Hän kävi hakemassa auton murhaaman oravan, keräsi työkalut, veti tiskihanskat käteen ja alkoi nylkeä kurrevainajaa. Sitten raato kattilaan, jokunen tunti keittämistä ja jopa alkoi irrota lihat luista.

Miisan ystävä saa lahjaksi jotain piennisäkkään luustoon liittyvää.

Meillä on ihan parhaat opiskelijat. Mutta mikäli Miisa tarjoaa sinulle pähkinöitä, juokse.

Oulussa avattiin Havaintoja-näyttely ja maalattiin kadulla - ja kirjoittajat kirjoitti muotokuvia. Laura Myllykankaan kuvia on koulun nettigalleriassa.

perjantai, huhtikuu 28, 2006

Kikru puhui kauniisti.

Ja Elina lukee Radiopuhelimet-nimistä kirjaa! Vastustamaton.

Sweco Picissa avattiin 7 veljestä -aiheinen sarjakuvanäyttely. Yhtiön tiloihin ei ole aivan mutkatonta poiketa tutustumaan näyttelyyn mutta hyvä kun bitteihin, säteilyyn ja piuhoihin perehtyneet inssitkin saavat kerrankin työtiloihinsa pesunkestävää kulttuuria.

Meidän lapset sai syyä ja juua. Elina tuossa myyntipöydän ääressä yritti vähä rajoittaa vaikka lasi onkin taas tyhjä. Se oli tosi tyylikäs, mutta kun tituleerasin pikkurouvaksi, se mulkasi niin että mulla iho alko halkeilla. Ja väitti pukeutuneensa yöpaitaan. No, pääasia että myi kirjoja. Taustalla Ramin lempimisaiheinen maalaus joka sensuroitiin perhetapahtuman ajaksi.

Nukulla tavattiin Oulun seudun sarjakuvaharrastajia sekä Etelästä matkustanut Vesa Kataisto, joka aina sydämelliseen tapaansa lahjoitti kirjastollemme sarjakuvia. Ahokoivun Marin toivotaan ryhtyvän vetämään Oulun Sarjakuvaseuraa.

Alas lapsillaratsastajat!

Ennen sadut johdattivat lapsia kohtaamaan pelottavia asioita ja elämän varjoalueita. Uuden lastenkulttuurin pitäisi osata esittää todellisuus hallittavana, korjauskelpoisena.

"Jos olisin lapsiasiavaltuutettu, kantaisin lööppien sijaan huolta vanhempien ajankäytöstä ja työuupumuksesta, perheiden hajoamisesta, perheväkivallasta, syntyvyydestä, päiväkotien hoitajapulasta, peruskoulun luokkien koosta, alkoholin kulutuksesta ja käytöstä, tv:n ja Internetin väkivallasta, Pentikäinen luettelee." Pentikäinen on tiedotusporho mutta oikeassa.

Meillä tehdään lastensarjakuvaa jonka ei pidä sulkea silmää todellisuudelta vaan auttaa lasta ymmärtämään ja kestämään todellisuutta. Sweco Pic -yhtiö auttanee painatuspuolessa.

torstai, huhtikuu 27, 2006

Miten viisas organisoi?

Mulla ei ole omaa aikaa ennen kuin koulu loppuu. Kaikki viikonloput, illat ja ruokatunnit on töitä.

Miksen sitten osaa jakaa hommia, sanoa, että tehkääpä sinä, sinä ja sinä näyttelyaineisto tässä valokuvassa näkyvään tilaan? Siksi että open hommana on kuitenkin vastata kaikkiin esille nouseviin kysymyksiin. Mutta enhän osaa neuvoa ellen ensin kokeile itse? Joten asiat pitää sekä tehdä itse että näyttää sitten opiskelijoille. Vaikka linjalla on kolme opea, meikä alkaa palaa loppuun. Hiiltyä, sanoisi joku, ja sanookin. Opiskelijoilta tulee aiheellisia huomautuksia open lyhytpinnaisuudesta. Mutta parempaan en pysty. Kikru pystyy, se lähtee aina täältä "oikeisiin töihin".

On semmoisiakin opiskelijoita jotka opettaa enemmän mulle kuin minä niille, mutta siitä ei kannata huudella. Kuvassa Rami (laulu on väärä, Piafia hän ei kuunnellut mutta ranskalaista laulelmaa kuitenkin).

keskiviikko, huhtikuu 26, 2006

Osta taidetta

Nyt lähtis edullisesti kokeneen sarjakuvapiirtäjän kuvataidetta. Joonas Kainulainen aikoo luopua kiitetystä öljyväriteoksestaan. Tee tarjous.

Tänään oli Jyrki Poussun kritiikki, Leena Kangas vierailevana taiteilijana.

Opiskelijat pyrkivät mm. Kuvataideakatemiaan - jos saavat kuskattua näytetöitä Helsinkiin. Sikamaisen kallista persaukisilta lähettää täältä asti. Ei kellään olis pakua lainata? Hei, etelän nilkit, tahallanneko yritätte lannistaa muualla Suomessa asuvat, teitä etevämmät kuvataideopiskelijat?

tiistai, huhtikuu 25, 2006

Osta opiskelijalta laatukirja

7 veljestä voi tilata täältä. Mutta siellä se maksaa 20 euroa - kun ostat mieluummin opiskelijoilta, niin ne postituskulut jäis pois.

Arvolan yläkerran ikkunasta julistettiin hätätilaa, kun jokin eläin oli joutunut ilmanvaihtohormiin. Sain rauhoittavan tekstiviestin että Atte pelasti naakan. Mutta kohta räpiköi toinenkin lintu putkessa. Alakerran keittiö oli veikeän näköinen kun ilmastointiputki oli irroitettu, köökki kauttaaltaan puruissa ja elikkoa yritettiin komentaa porukalla ulos.

Myöhemmin kuulin että päättäväinen Atte oli kurkottanut omin käsin tämänkin linnun vapauteen. Hyvä mies.

Myöhemmin näin samat linnut naakkumassa kolmostalon katolla. Ilmanvaihtokanava oli vaarallisen lähellä.

Seitsemää veljestä laatikoittain

Outi ja Puppe maalasivat 7 veljestä -näyttelyyn viisimetrisen taustamaalauksen.

Kikru meni aamulla rakentamaan Sweco Piciin 7 veljestä -näyttelyä. Mukaan lähtivät Jukka, Mikki, Outi, Puppe, Rami ja Elina. Pohjois-Suomen uutiset aikoi seurata heidän toimiaan aamusta asti, myöhemmin Kaleva-lehti.

Illalla tuli tympeä tilanne kun pari pöljää varasi Impivaaran yläkerran työhuonetta roolipeliin vaikka eräitä oli pyydetty värittämään aamuksi näyttelymateriaalia. Värittämättä jäi. Toisessa päässä taloa olisi ollut tyhjä työhuone, mutta ei kuulemma akustiikka kelvannut. Arvaa pelataanko koulun tiloissa roolipelejä enää ikinä.

Loppupainos kirjastamme saapui sopivasti. Tekemiseen osallistuneet voivat kuitata tekijänkappaleen.

maanantai, huhtikuu 24, 2006

Kostetin Jukka tuli

Jukka tuli jeesaan sarjislinjaa ja kuvataidelinjalaisiakin tekemään kotisivuja, ensi viikolla alettaisiin. Tai oliko puhetta että joku haluaisi tehdä vaha-animaatiota? Kysykää kauniisti Jukalta.

Kikrulla on täysi työ rakentaa seiskaveikan materiaalista näyttelyä. Jukka auttelee siinäkin tällä viikolla.

Tiistaina pitäisi tulla itse sarjakuvateostamme että vihdoinkin pääsisi myymään. Ostakaa opiskelijoilta, niin saavat provikoilla ostettua ruokaa. Miisakin jaksaa piirrellä enää nälkäänkuolleita oravia, laiheliini. Vain harvoin joskus kuuluu hento "EI!"

sunnuntai, huhtikuu 23, 2006

Aika paljo sakkia

Alghoi Khorkhoi -kokoonpanon valitseminen Yrjö-päivätapahtuman pääesiintyjäksi oli onnistunut veto, sillä avajaisemme saivat ennätysyleisön. Kuvassa ilmakitaristi Elina ilman ilmakitaraa sekä rumpali-laulaja Otso joka sanoitti laulunsa tarpeen vaatiessa. Rumpujen lainasta kiitos paikalliselle koululaitokselle.

Tänään klo 13 avajaisiin

Siiiinä se on! Kikrun disainaama Ostos Kanava Look Sarjakuva Näyttely of Doom!
No joo, ei juuri näy joten on pakko tulla katsomaan paikan päälle, eikö.
Minuuttinovellikilpa, Alghoi Khorkhoi (räät lähti kurkusta) ja 7 veljestä!


Muuten, Kvaakissa oli viesti juuri teille:

Hei

Löytyisikö täältä osaavia ja halukkaita freelance-piirtäjiä mobiilipelien ulkoasun suunnitteluun ja toteutukseen?
Myös mobiililaitteisiin soveltuvat sarjakuvat kiinnostavat.

Jos kiinnostuit niin ota yhteyttä allekirjoittaneeseen.

terveisin
Harri Lehtimäki
harri.lehtimaki@takioni.fi
www.takioni.fi

lauantai, huhtikuu 22, 2006

7 veljestä saapui

Kirjapaino toimitti näyte-erän seiskaveikkaa. Koko painos viipyy vielä hetken painokoneen särkymisen takia. Painotelojen väliin oli takertunut mangasiirappia. Anteeksi! Siis kirja on upeampi kuin odotimme. Aiva uskomattoman ihana.

Ja kyllä sitä jo tilata voi, toimisto(ät)limingantaidekoulu.com. Tai ostakaa opiskelijoilta, ne saa siitä provikaa, nälkäiset ressut.

Ville pitelee tuoretta julkaisua sekä 7 veljestä.

perjantai, huhtikuu 21, 2006

MJ-bileet

Yläosassa kuvaa näkyy Veistola sellaisena kuin se on tällä hetkellä. Alaosassa kuvaa on käsitelty levels-työkalulla ja paljastettu juhliva lauma. Heillä on menossa Maikl Dzäksön -bileet. Tosin käytettävissä on vain yksi äänilevy. Mutta kivaa on, eikö? Kuvasta tunnistamasi henkilöt eivät liity uutiseen.

7 veljestä myöhästyi. Sen piti tulla tänään mutta painokone särkyi. Aiemmin särkyi meiltä kopiokone ja tänään vittuili lasertulostin. 7veikkaa saamme kai huomenna parikymmentä kappaletta Ouluun että on jotain näyttää julkistamistilaisuudessa.

torstai, huhtikuu 20, 2006

Sunnuntaina voit sinäkin tehdä huippukauppoja

Olen rikas! Ostin edullisesti aidon Heidi Seppäsen.

Kas, runokilpailu. Tehkääpä sarjakuvarunoja ja voittakaa parituhatta euroa.

keskiviikko, huhtikuu 19, 2006

Näiden kanssa ei pelleillä

Tässä harvinaisessa kuvassa uskalias koirankesyttäjä työntää päänsä verisen pedon kitaan.

Tämä vain varoitukseksi. Musti syö jos lusmuat!

Miisa, ekkai nukkunu pitkään? Pantiin sun kuvien tilalle Kaskista kun et pitäny puolias. (Ei vaiskaa.)

Tehtiin Yrjö-näyttelyä Kikrun disainaamaan ostoskanava-tyyliin.
Kopiokone nukkui rauhallisesti pois.
Uusi ratsastaa paikalle huomisaamuna.

Joku on kähveltäny HeidiM:n polkupyörän. Musti tutkii asiaa.

maanantai, huhtikuu 17, 2006

Loma ohi

Outi ja Henri eikun Puppe todella pystyvät maalaamaan yhteistä kuvaa.

Pääsiäisenä muutama opiskelija asettui vuoteeseensa olemaan ihan hiljaa koska neljään päivään ei saanut ruokaa. Ei ollut viisasta kuluttaa kaloreja turhaan liikehtimiseen. Erään opiskelijan omainen oli kuitenkin kuulemma lahjoittanut pari kassillista ruokaa josta söi koko asuntola, näin ymmärsin.

Jotkut jatkoivat työskentelyä. Toimeliaimmasta päästä ovat Outi ja Puppe jotka maalasivat kookkaan puoleista kuvaa 7- veljesnäyttelyä kokoavaksi taustaksi. Maura teki käsiksiä, Bente stressasi, HeidiS teki aiva saatanasti öisin ja Miisa nyt on luotettava puurtaja. Anssiakin näkyi Impivaarassa.

Mikko ja kumppanit olivat eksyneet metsään jossa heitä oli ahdistanut valtavan iso kaljapullo. Ei, tämä on aivan totta, kuten eräät tietävät.

perjantai, huhtikuu 14, 2006

Pääsiäiseen päin

Che Guevara muutti toiseen huoneeseen.

Yläkerrassa tapahtui jo aiemmin muutoksia (Aura tykkää). Kata, Bente, Janne, Virva ja Hanna-Kaisa muuttivat joenpuoleiseen huoneeseen heti kun Outi ja Puppe olivat käyneet kähveltämässä sinne sohvan. Huoneesta tuli äärimmäisen karismaattinen, ja nyt siellä viihdytään ja piirretään.

Toiseen päätyyn jäi Ville ja Sasu, jotka... no niin. Tiistai parka myytiin kirjoittajalinjan Essille. Julmaa - mutta Essinkin pitää joskus kohdata ankara elämä.

keskiviikko, huhtikuu 12, 2006

Hauskaa pääsiäistä

Sarjakuvalinjalla on ehdottomasti herkullisia tipuja, näin sovinistin näkökulmasta. Ja Paulakin on suloinen.

torstai, huhtikuu 06, 2006

Näyttelyitä valmistellaan

PTH-Jannella on taipumusta häijyilysöpöilyyn.

Kikru teettää lastensarjakuvia, minä tutoriaaleja. Niitä näkee sarjakuvakoulussa harva se päivä.
Lastensarjakuvista pitäisi nähdä joskus julkaisu. Katellaan.

keskiviikko, huhtikuu 05, 2006

Ville Ranta siviiliin

Villen tuore lumikaveri viettelee ryyppäämään Suomi-viinaa. Mahtak onnistu?

Liian helpot adressit eivät ole kovin painavia. Tähänkin on mutkatonta osallistua. Mutta miksi ei: opintorahaa lisää!

Ville on nyt vapaa. Hän tulee huomenna kouluun täysin vapaasti. Ehkä hänelle maksetaan jopa palkkaa.

Näyttelyitä rakennamme:
- koulun kevätnäyttely jossa esitellään mitä on opittu avataan 23.4.
- Sweco Pic yhtiöön 7 veljeksen originaaleja, avataan 28.4.
- Kemin pääkirjastoon sarjakuvantekemisnäyttely toukokuuksi

tiistai, huhtikuu 04, 2006

Ville on illalla telkkarissa


Todettakoon että sivariopettajamme Ville Ranta keskustelee tv-2:n ohjelmassa klo 22.05 tänä iltana. Hän on huomenna viimeistä päivää isänmaata puolustamassa. Rami muovaili Villen ikkunan alle veistoksen.

En näytä vielä millaisen veistoksen tytöt muovailivat.

Kemin festareista on jo tietoa.

sunnuntai, huhtikuu 02, 2006

Kauppiaan lompakolle elintarviketurvalaki

"Jos opiskelijalla ei ole varaa ostaa ruokaa, imeköön munaa", toteaa EU-natsilaki.
(Kuvan oikeudet tekijän, kuka lienee, ruotsalainen.)

"Kun ylijäänyttä ruokaa ei voi tiukentuneen elintarvikelain myötä enää uudelleen lämmittää, ei myydä eikä lahjoittaa edes eläimille, on sen kohtalona usein päätyä kaatopaikalle.

Tiukentuneen elintarvikelain myötä Suomessa päätyy roskiin entistä suurempi osa esimerkiksi kouluruuasta. Aiemmin koulujen opettajat ja henkilökunta saivat ostaa ylijäänyttä ruokaa kotiin, loput annettiin sikaloihin tai muille eläimille. Nyt ruokaa ei saa antaa edes ilmaiseksi mihinkään, jos se on ollut lämpimänä tarjolla yli kaksi tuntia.

Ylijäänyttä ruokaa ovat koulujen keittiöistä usein pyytäneet työttömien yhdistykset ja muut järjestöt, siksi uusi laki harmittaa koulujen henkilökuntaa."

Kokeile sarjakuvarunoa

Sarjakuva on kirjallisuutta. Osallistu siis runokilpailuun. Mutta varo Karpelaa (joka haluaa kieltää internetin)!

Tanja Karpela rakkausrunokilpailun tuomariksi

Kurikkalainen Haku Päällä -yhdistys kutsuu jälleen suomalaisia pöytälaatikkorunoilijoita osallistumaan suureen rakkausrunokilpailuun. Runojen aiheena on tällä kertaa Rakkauden nälkä kesäkuussa järjestettävän Haku Päällä -festivaalin ruokateemaa myötäillen.

Rakkausrunokilpailussa on kaksi sarjaa, yleinen ja tekstiviestisarja.

Suuren suosion saavuttanut runokilpailu järjestetään nyt jo kahdeksannen kerran. Rakkausrunokilpailun ylituomariksi on lupautunut kulttuuriministeri Tanja Karpela (kesk.) ja esiraatina ovat tuttuun tapaan Turun yliopiston suomen kielen opiskelijat. Ennen julkaisemattomat runot on lähetettävä kilpailuun huhtikuun loppuun mennessä.

Kilpailun tulokset kerrotaan 1. kesäkuuta.

Lisätietoja kilpailusta osoitteesta www.hakupaalla.com.

Karppi voisi voittaa. Katso kuinka tuo on innoissaan ja hehkuu kilvan valopöydän kanssa!

lauantai, huhtikuu 01, 2006

Kaskinen elää

Kaskinen voi paksusti! Täällä.

Kävimme taas Kemissä ja Maura opetti yhä uusille lapsille mangaa. Paula oli mukana henkivartijana mutta häntä ei pelätty.

Suunnittelimme opetusmateriaalia sarjakuvakouluun sekä näyttelyä kirjastoon.

Paula vetää kesällä Hopeanuoli-kurssia kemiläislapsukaisille. Mutta kun paluumatkalla kävimme Iissä tervehtimässä Paulan viehkoa äitiä ja tomeraa veljeä ynnä koiraa, josta en puhu mitään, pakettiautomme särkyi.

Jouduimme palaamaan Paulan äidiltä lainaamallamme autolla.