Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (http://limingantaidekoulu.fi/fi/) sarjakuvalinja käynnisti kymmenennen kautensa 17.8.2009. Opiskelemme sarjakuvaa aamusta iltaan (toisinaan illasta aamuun) koko talven. Meitä on Impivaarallinen, nyt nelisenkymmentä.

tiistai, helmikuu 28, 2006

Mitä tämä huumaava aine on? Se on happea!

Tyypillinen talviurheilukuva, jossa Affolla on pallo ja toiset tavoittelevat sitä kiihkeästi kädet taskussa.

Pistäkää kalenteriinne että Seiskaveikan julkistamispäiväksi on sovittu 23.4.2006 (silloin julistetaan myös minuuttinovellikilpailun tulos ja avataan koulun kevätnäyttely). Kutsumme edelliseksi päiväksi äidinkielenopettajia ja Kivi-entusiasteja videoituun koelukuun ... eipäs riennetä liian nopeasti.

Mikko Jylhä on julma ope: hän pisti opiskelijat pelaamaan hankijalkapalloa samalla kun toiset piirtelivät matsia ikkunasta.

maanantai, helmikuu 27, 2006

7 veljestä reposteluun

Mikko Jylhä tuli täydentämään aiemmin viritettyä flash-animaatiokurssia. Tärkeämpää on, että hän opettaa viikon toimintasarjakuvaa ja erityisesti liikkeen kuvaamista. Tämän ohella hän selaa seiskaveikan valmiita osuuksia ja antaa tekijöille neuvoja kohentaa niitä.

Aikansa sivujaan hinkanneet opiskelijat tuntuvat torjuvan ajatuksen että vielä pitäisi piirtää osia uudestaan mutta sitä on ammattimaisuus.

Ja kaikkeen sopeutuu, vaikka pitämään jääpuikkoa perseessä. Ja kun tottuu, sitä rupeaa jopa kaipaamaan.

Oheinen jääpuikko on leppymättömän jääpuikkojen vihaajan Miisan kuvaama. Hän ei saa unta kun ei yllä rikkomaan tuota monimetristä pökälettä.

perjantai, helmikuu 24, 2006

TÄMÄ EI OLE HARJOITUS

Toistan. Elämä ei ole harjoitus.

Opiskelijat: se kuinka hyvin hoidatte osuutenne 7 veljeksestä kertoo tähänastisista suurimmalle yleisöllenne kuinka pystyviä olette.

Ei siis: kuinka hyviä piirtäjiä olette.

Eikä: kuinka osaatte miellyttää kuvittelemaanne kohdeyleisöä.

Vaan: kuinka hyvin pystytte keskittämään voimavaranne siihen mikä on tällä hetkellä tärkeintä.

Ehkä se pitää piirtää puhtaaksi vielä kerran. Muistista.

Tai ehkä pitää pelata päivä- ja yökaudet jonkun kusipään suunnittelemaa peliä joka estää elämästä.

Tai ehkä pitää mennä siskon polttareille.

Oheisessa kuvassa luetaan sytkärin valossa Silent Hill -aiheista jatkosarjista, joka on syönyt tarpeettomasti voimavaroja Seiskaveikalta.

P.S. Jos Ville Ranta olisi hutiloinut tänään sensuroidun Muhammed-aiheisen sarjakuvansa, hän joutuisi pyytelemään sitä anteeksi. Nyt ei joudu. Jonain päivänä (humaanissa ja oikeudenmukaisessa maailmassa) sensuroijat - Sampo-pankki, Tapiola-yhtiö ja osa Kaltio-lehden hallituksesta - pyytelevät anteeksi.

tiistai, helmikuu 21, 2006

Kilpaile!

Nuori kulttuuri 2006 -syystapahtuman lajeina ovat sarjakuva ja valokuvaus. Päätapahtumaan 7.-8.10.2006 kutsutaan molemmista lajeista 20 tekijää esikarsinnan perusteella. He pääsevät osallistumaan tapahtuman aikana oman lajinsa työpajoihin. Tapahtumaan valituista töistä tuotetaan näyttely, sekä parhaat työt julkaistaan sanomalehti Aamupostissa.

Eläimen tarina-teemainen tapahtuma on suunnattu 13-20-vuotiaille harrastajille. Työt toimitetaan 15.4.2006 mennessä Lasten ja nuorten taidekeskukseen Villa Arttuun (Kankurinkatu 4-6, 05800 Hyvinkää). Katso tarkemmat tiedot Nuoren kulttuurin sivuilta:
http://www.nuorikulttuuri.fi/sivu.php?artikkeli_id=112

Suomen sarjakuvaseura ja De Ungas Akademi järjestävät yhteistyössä suomenruotsalaisen sarjakuvakilpailun. Tässä kilpailun tiedot pähkinänkuoressa:

De Ungas Akademi & Finlands serieförening r.f. presenterar: SERIETÄVLING!
För vem? För dig mellan 13-20 år. När? 1.11.2005-31.3.2006. Målgrupp: 13-20 åriga svenskspråkiga unga,
tävlingstid: 11.11.2005-31.3.2006, anvisningar: fri stil, svartvit eller färg, novell eller enskilda strippar, språk: svenska.

Skicka ditt tävlingsbidrag med namn och kontaktuppgifter till: De Ungas Akademi, PB 235, 00121 Helsingfors.
Märk kuvertet "Serietävling". Per e-post:
serietavling@netti.fi
Pris: Tävlingsjuryn fördelar priset (1500€) på tre vinnare. Arrangörerna publicerar dessutom ett album med de bästa serierna och ordnar en utställning i maj 2006 i Helsingfors.

maanantai, helmikuu 20, 2006

Eikä vieläkään kaikkia luonnoksia

Matti Krapu toteuttaa tappelun eri tavalla kuin amerikkalainen, sirosti.

Seiskaveikan on oltava perjantaina puhtaaksipiirrettynä. Sen jälkeen aletaan fiilata.

sunnuntai, helmikuu 19, 2006

Mangaa lapsille


Maura kävi Kemissä opettamassa lapsille mangaa. Heidi oli henkivartijana. Innostus oli huomattava. Huhtikuussa mennään opettamaan lisää. Kahden open voimin! Kemiläislapset on turmeltu parissa vuodessa.

Fennomanga valtaa markkinat ja Japanin vaihtotase romahtaa kun lukijat vaativat Suomessa piirrettyä mangaa.

Kemissä alkaa syksyllä sarjakuvakoulu lapsille.

lauantai, helmikuu 18, 2006

Joillekin lepopäivä

Eilen käytiin Oulussa tapaamassa Oulun seudun sarjakuvaharrastajia. Tänään käydään Mauran ja Heidin kanssa Kemissä opettamassa kemiläisuntuvikoille mangaa. Työnjako lienee, että Maura opettaa, Heidi masentaa.

Muut saa jäädä nukkumaan.

keskiviikko, helmikuu 15, 2006

Joonas täyttää 19


Joonas jätettiin korissa sarjakuvalinjan portaille. Siitä vampyyrit kasvattivat hänestä erinomaisen sarjakuvapiirtäjän ja hienon ihmisen. Luovutimme hänelle kortin joka valtuuttaa luomaan ja tappamaan sarjakuvahahmoja. Turvallisuussyistä kortin valokuva on naamioitu.

tiistai, helmikuu 14, 2006

Valtavaa

Tämän vastustamattoman MÖH-tunnuksen
(niille jupisijoille, jotka eivät hyväksy juuri mitään)
on suunnitellut Virva Puonti.


Eilen haimme Mauran kanssa RealDealista näyttelymme pois. Siellä oli käyny tasaisesti ja mukavasti väkeä.

Minun autoilutaidoistani ei sitten puhuta. Mutta ensi perjantaina kun menemme Ouluun tapaamaan Oulun seudun sarjakuvaihmisiä, Maura saa ajaa.

Tänään pidimme auditoriossa 7-veljeskatsauksen. Kaikki hyvin! Jokainen osuus on työn alla, luonnoksia on noin 220 sivuksi 160 suunnitellusta. Ehkä kasvatamme julkaisua. Se tulee saamaan laajan yleisön. Ne jotka pitävät Seitsemää veljestä pyhänä suomalaisen kaunokirjallisuuden kulmakivenä, tulevat Kivittämään meidät. Se joka on viaton, heittäköön ensimmäisenä Kiven.

Ne, jotka ovat vihanneet äidinkielenopettajien ja maaseutuälykköjen 7-v-tuputusta, tulevat ihastumaan. Ennakkotilauksia on jo jätetty.

sunnuntai, helmikuu 12, 2006

Vuorosarjakuvablogi

Mitäs tästä sanot: blogi jolla keskustellaa kuvin. Maura heitti haasteen. Kelle? Ehkä Miisalle?

Mitä saa käyttää sarjakuvassa?


Jukka Kemppinen, juristi, professori, muistuttaa, että toisin kuin USA:ssa, Suomessa:
"Sananvapauden rinnalla on kuvan vapaus. Kaiken sen, mikä on normaalia, havaittavaa, tavallista, näkyvää ja kuuluvaa saa kuvata valokuvana, maalauksena, piirroksena tai vaikkapa romaanin jaksona."

Tämän ohi menee vielä taiteilijan vastuu totuudellisuudesta. Sarjakuvantekijän kuuluu olla utelias, vakoilija, tirkistelijä. Sopivuuden rajoja sopii koetella. Taide on tärkeämpää kuin pikkumaiset lait, jotka muuttuu pikkumaisten ihmisten vaihtuessa, mutta taide on suurin ja pysyy.

perjantai, helmikuu 10, 2006

Ope koulutuksessa

Keijo lähetettiin pois tieltä, koulutukseen (hän oppi miten nettisivulle saa lisättyä tekstiä ja kuvia). Ville taas piti vapaapäivää. Vain Kikru oli töissä.

Mitähän koululla sillä aikaa tapahtui?

Lauantaina on ystäväpäiväbileet. Pukeudu ja bailaa klo 18 lähtien. Osallistumismaksu 2€.

Kaskisista ei ole koskaan liikaa kuvia. He pukeutuvat arkeenkin juhlavasti: isäntä- ja äijä-kalsarit ja pyjamaa. He näyttävät nuorilta perhetytöiltä mutta ovat aika vaarallisia.

keskiviikko, helmikuu 08, 2006

Yaoi-veljekset?


Maura ei aio toteuttaa näitä seitsemää veljestä, jotka kyntävät toisiaan metsässä, ei. Hänellä on jo muuta mielessä, tuolla veikeällä mussukalla. Tämä luonnos jää arkistoon. Kai. Mistä sen tietää.

Osallistukaa odotellessanne minuuttinovellikilpailuun. Ajattele nyt: saavuttaa mainetta sillä että osaa laatia tehokkaan tekstinpätkän, jonka ehtii lukea minuutissa.

tiistai, helmikuu 07, 2006

7 veljestä: Ilari


Virtuoosimainen Ilari kehittää veljiinsä mittatilaustyylin. Tästä kuvasta välittyy tuskin muuta kuin atmosfääriä, ja taiteilija vetäytyy syrjään taiteensa tieltä.

maanantai, helmikuu 06, 2006

Sarjakuvan keinot käyttöön


Sarjakuvahan kykenee esittämään luontevasti hahmojen ajatuksia. Se myös voi taustojen kautta ilmaista - taloudellisesti rajaten ja valikoiden - tunnelmia ja tarjota mielleyhtymiä, joiden ilmaiseminen elokuvassakin olisi kömpelöä.

Tunnollisen yksityiskohtainen kerronta kirjallisuudessa syö sivutilaa ja raskauttaa kerronnan virtaa synnyttäen sinänsä viehättäviä mutta tolkuttomia ilmiöitä kuten Volter Kilven Alastalon salissa.

Sarjakuva ei ole pystynyt vielä useinkaan käyttämään potentiaalisia ilmaisuresurssejaan kohotakseen kirjallisuuden ja elokuvan ohi. Mutta upeita esimerkkejä on nähty. Pistäkää lapset kaikki peliin. Tuokaa yleisölle semmoinen 7 veljestä että Jarkko Lainekin liikuttuu.

sunnuntai, helmikuu 05, 2006

A4 on lastenkoko


Nauttikaa ihmiset isoon kokoon piirtämisestä. Nynnyamatöörit tuhertaa pientä. Käykää auditoriossa katsomassa Koposen Jarmon parimetriä leveää sarjakuvaruutua. Tai RealDealin vessanovea (ohessa).

Kvaakissa nimimerkki Mattipekka kertoo (aiheena originaalin koko):

"Watterson kertoi Sunnuntaisarjat-kirjassaan kuulleensa, että realistiset sarjakuvat piirretään isompaan kokoon kuin ns. pilasarjat. Olin juuri lukenut tämän, kun olin aloittamassa Laihonen & Ludvigin piirtämistä. Siispä suurensin strippioriginaalini koon normaalista Vaaka A3:sta Vaaka A2:een. Taivas aukeni! Piirtäminen muuttui fyysisemmäksi ja alkoi muistuttaa maalaamista, koska enää ei tarvinnut varoa pikkulipsahduksia vaan saatoin keskittyä viivaan ja valooreihin. Sivellinkoko 6 antaa kunnolla ilmaisuvoimaa.

Olin hieman huolissani miten cross-hatching-tyyppisen varjostukseni kävisi rankassa pienennöksessä sanomalehtipaperille, mutta siinä ei ollut mitään ongelmaa. Skannerin asetuksia säätämällä kaikki viivat tulivat mukaan kuvaan.

Skannaamiseenkin tuli rutiini, vaikka pahimmillaan jouduin skannaamaan yhden ruudun kolmessa osassa. Yleensä sentään mahtui ruutu per sivu.
...
Iso koko jäi sitten päälle, joten kun tein myöhemmin Arkkinauttien aloitussivun Suomen Kuvalehteen, originaalisivukoko oli A1, vaikka kyse ei ollut enää realistisesta sarjakuvasta. Se oli pakko tussata kahdessa osassa, sillä piirustuslaudan koko loppui kesken. Lyijykynäluonnostelun tein yhdessä osassa teippaamalla molemmat sivunpuolikkaat seinään."

perjantai, helmikuu 03, 2006

SJU BRØR

Bente odottaa että Seitsemän veljeksen norjannos saapuisi kirjastoon, jotta hän pääsisi tulkitsemaan osuuttaan.

Pentelin sivellinkyniä alkaa levitä opiskelijoiden käyttöön sillä nyt niitä saa kanttiinista. Temperassa niitä ei vielä myydä.

Lauantaina 11.2. bailataan jälleen ystävänpäivän merkeissä.

keskiviikko, helmikuu 01, 2006

Vuorossa PTH-Jannen kuvapäivis

Kun ihmisiin tutustuu puoli vuotta sisäoppilaitosoloissa, niihin tietysti kiintyy.

Mutta kun sitten niitten sarjakuvapäiväkirjoja saa luettavakseen, niitä alkaa kunnioittaa hillittömästi. Pääsee kurkistamaan toisen näkökulmasta yhteistä ympäristöä ja huomaa valtavasti sellaista mitä ei itse ole hoksannut. Huomaa hienotunteisuutta ja herkkyyttä.

Tietysti se että VilleP ähkii rummutuspelissä pitää merkitä muistiin. Ja se että Virvan rastoissa on punaista.