Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (http://limingantaidekoulu.fi/fi/) sarjakuvalinja käynnisti kymmenennen kautensa 17.8.2009. Opiskelemme sarjakuvaa aamusta iltaan (toisinaan illasta aamuun) koko talven. Meitä on Impivaarallinen, nyt nelisenkymmentä.

tiistai, tammikuu 31, 2006

7 Mikko M

Suurhankkeemme pääsi vauhtiin. Kikru ja Ville luennoivat omille ryhmilleen seitsemän veljeksen luonteista. Minä en. En ole lukenut. Neuvoin Mikkoa että ei välittäisi noudattaa totuttuja mielikuvia veljeksistä, sillä totutut mielikuvat on jo katseltu. Mikkokaan ei jaksa lukea koko kirjaa, joten luemme sen sitten kun olemme saaneet sen valmiiksi.

Mikon luonnokset 7 veljestä varten poikkeavat hänen tyylistään. Härkiä? Miehen hartiat? Uteliaisuus kalvaa.

maanantai, tammikuu 30, 2006

Mä ja julkkis

Tapasin Chat Noirissa Bryan Talbottin, jonka Tuhman rotan tarina on monelle tuttu. Hän suostui neuvomaan liminkalaisia sarjisopiskelijoita:
Piirros on lavastettu.

Okei, saatiin 7 veljeksen tuotantokoneisto kunnolla käyntiin. Vähän puhuttiin Angoulemen kokemuksistakin. Ville kertoo lisää Ranskan kuulumisia keskiviikon yleisluennolla.

sunnuntai, tammikuu 29, 2006

Ranskassa tulevaisuus?

Kun lähdin Angoulemen sarjakuvafestivaaleilta, lunta satoi. Kuva rautatieasemalta lauantaina klo 15.20.

Tälle aamulle en ole vielä tavannut Villeä, mutta viimeksi kommunikoidessamme hänellä kuului olevan jo kolme kustantajaa. Hänen piirtämänsä albumin ensimmäinen painos oli myyty Ranskassa loppuun. Kielitaidosta on todistettavasti hyötyä tällä alalla.

Ensi vuonna sarjakuvalinjalla aletaan opiskella ranskaa. Japania tietysti myös mutta ranskaa, murut.

lauantai, tammikuu 28, 2006

Ajankulua junassa


Ajankulua junassa, originally uploaded by keijjo.

Leikkikaluna on siis Pocket Artist -ohjelma ja taskutietokone jonka piirtelyala on tikkuaskin kokoinen. Tarkoitus oli piirrättää tähän kuvia maailmankuuluilla taitelijoilla ja lähettää blogiin, mutta kun yhteys ei pelannut.Pitää siis itse ruveta harjoittelemaan kun Villekin jäi vielä festivaaleille. Joko kerroin että Villen piirtämän albumin eka painos myytiin jo loppuun?

Äsken Angoulemessa


Äsken Angoulemessa, originally uploaded by keijjo.

En suosittele DNA:n palveluja kenellekään. Se myy liittymän joka lupauksesta huolimatt ei toimi ulkomailla. Wlan-verkko löytyi viimeisenä päivänä kun olin matkalla asemalle ja pois. Hukkaan meni mobiiliraportointireissu.Pariisi on julma ja upea.

keskiviikko, tammikuu 25, 2006

Pjr


Pjr, originally uploaded by keijjo.

Muistatteko kohdanneenne PJR:n Kvaakissa tai Aukea.netissä? Hän on Pekko Rinkinen entisiä sarjislaisiamme, uljas taitelija. Hän laskee leikkiä vakavilla asioilla. /:(Äsken noustessani Oulun lentokentältä kapteeni Rinkinen esittäytyii matkustajille.Hän kuitenkin pääsi Helsinkiin. Lakon takia odotan 4 tuntia jatkoyhteyttä. Olisipa Kaskiset täällä! (Kaskiset=ilo ja räävitön meininki.)

tiistai, tammikuu 24, 2006

Voulez-vous?

Opet joutuvat lähtemään raskaisiin työvelvollisuuksiin aina ulkomaita myöten. Ville on jo signeeraillut ranteensa kipeiksi Pariisissa, nyt Keijo seuraa. Angoulêmen sarjakuvafestivaalit alkavat torstaina.

Onneksi Heidi saa rauhassa piirtää ja Maura ja muut, keskiviikko on omakuvakritiikkipäivä. Käsikirjoituskurssi etenee voitokkaana taas torstaina.

Tällä kanavalla ilmestyy uutisointia Ranskasta mikäli laitteisto toimii.

sunnuntai, tammikuu 22, 2006

Onnea Antulle synttärin johdosta

Anttu ei siis ole enää nuori kuten eilen. Hän on erinomainen sarjakuvaopiskelija. Hoitaa hommat, piirtää hyvin ja keväällä vielä paremmin, kunhan on opetellut siveltimen. Eikö totta, Aura ja Verna (entisopiskelijoita jotka toivottavasti seuraavat meidän blogia)?

Myöhemmin:
Kävin kurkistamassa puoli kahdeksan aikaan mitä Arvolaan kuuluu ja opin että Anttu on nyt 17.

Elisa ja Atte olivat suloisia, lainkaan väheksymättä Rikun raukeaa charmia. Moni söi jäätelöä. Paulalla oli mielenkiintoinen asu.

Olohuoneen puolella Matti ja Timo löivät korttia, Heidin kanssa pahoiteltiin Timon tukan sinisyyden katoamista. Mikä idylli!

Laureline Kvaakissa kertoi mm. seuraavaa:

(Siteeraan, ettei tarvitse linkittää. En osaisikaan. Ja valikoin osia pois ja lisäsin pilkkuja haastaakseni riitaa.)

"Nykyään työnantajat vaativat usein kuvataiteen ja muotoilun alan tekijöiltä (siis sarjakuvataiteilijoiltakin) rekisteröitymistä ennakonperintään. Tämä ei tarkoita sitä, että tekijä olisi yrittäjä, vaan ammatinharjoittaja, eli toiminimeä tms. ”firmaa” ei tarvitse perustaa. Rekisteröityminen ennakonperintään tarkoittaa sitä, että täytetään asiankuuluva lomake, josta rastitetaan ruutuun ”ammatinharjoittaja". EI toiminimi tms. Arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa alle 8500 euron vuosituloista, joten ei rastiteta arvonlisäveroruutuun ellei halua heti alkaa maksaa. Lomakkeeseen myös laitetaan ennakkoperinnän alaisen työn laatu, tässä tapauksessa sarjakuvatekeminen (ja vaikka lisäksi oheistuotteiden myynti). Lomake kourassa mennään verotoimistoon. Virkailija pyytää arvioimaan vuotuiset tulot ja taiteilija arvioi noin suunnilleen. Summan voi kesken vuoden käydä muuttamassa siihen suuntaan mihin se on menossa. Eläkevakuutusmaksujakaan ei tarvitse pienistä tuloista maksaa, saa tietenkin jos haluaa. Jos on verokortin alaista tuloa tai työttömyyskorvausta, niistä kertyy jo jonkin verran eläkettä. Homman juju on siinä, että piirtäjä laskuttaa ammatinharjoittajana vain piirroksista, sarjiskurssinohjaukset ja muu työ hoidetaan halutessa normaalilla tuloverokortilla. Eli ennakonperintärekisterissä oleva taiteilija EI ole yrittäjä.
Työttömyyspäivärahaan on myös tällöin oikeus. Varsinkin jos sattuu saamaan liiton soviteltua päivärahaa, asiassa ei ole ongelmaa. Täytetään kaavakkeeseen vain palkan lisäksi ennakonperinnän alaiset tulot. Myös Kelalla asia nykyään tajutaan. Jos haette ennakonperintärekisteriin, olkaa virkailijalle tiukkana tosiaan siinä asiassa, että ette ole yrittäjiä varsinaisesti, ettekä hae toiminimeä. Tärkeää on rastittaa lomakkeesta oikea ruutu! Nuorille tekijöille vinkki: Suomessahan ei tosiaan sarjakuvantekemisellä elä kuin muutamat, eivätkä nekään koko ikäänsä, joten suosittelenkin piirtäjille jotain muuta työtä lisäksi. Kannattaa hankkia joku ammatti! Vaikkei sitä työtä koskaan tekisikään, aina siitä on hyötyä."


Tuossa ydinsisältö. Koko puheenvuoro löytyy Ville Ranta -aiheisen keskustelun yhteydestä sen jälkeen kun olin viitannut nimimerkkiin tietoisen epäkohteliaasti. Saatamme edustaa eri poliittisia laitoja. Itse olen jopa lipsahtanut laidan yli.

torstai, tammikuu 19, 2006

Lukkarin koulu

Veeran kurssi kuulemma säikäytti Ollin. No juu juu.
Ollin on helppo piirrellä velmukuviaan kun on ollut autokoulussa eikä taidekoulussa.


Muuten: mitä ö-öötä ihmiset oikeen kuvittelee? Että sisäoppilaitoksessa on pakkasraja!? Ei perkele pois sieltä fällyn alta autuaaseen opin saunaan. Eipä ole pakkasta ruokatunnin aikaan. Te visakalloiset sonnit!

Huomenna perjantaina ruokatunnilla klo 12.30 joka opiskelija auditorioon, Liskon julkaisu alkaa. Kevään mediatapaus luvassa. Lintsareille helpotuksia tuomioihin. Jopa Tiistaille mielenkiintoista piirrettävää.

tiistai, tammikuu 17, 2006

Ammattiapua

Huojentavaa nähdä eilinen aamu, kun niin moni nelostalon mökkihöperö oli kiinnostunut elokuva- ja tv-käsikirjoituksen kurssista, jota tuli Helsingistä pitämään käsikirjoittaja Veera Tyhtilä. Kurssin tilasi Essi yhteiseksi kirjoittajalinjalaisille ja sarjakuvanopiskelijoille ja se kestää kaksi viikkoa.

Seurasin tunnin verran aloitusta ja totesin iloisesti että Veeralla on ote.

Kun mussukat ovat auditoriossa, on tilaisuus järjestellä kirjastoa.

sunnuntai, tammikuu 15, 2006

Valloitimme maailman

No niin. Nyt iski kade: Ville on mediaseksikäs!

Kalevassa oli toimiva selostus näyttelystä ja Nukun kohtaamisesta. Marja Leskinen on kelpo toimittaja kun se poimi puheistamme järkevän jutun. Kvaakissakin oltiin tyytyväisiä että seudun sarjakuvakulttuuri elpyy. Tai ei kai kovin huonosti ole voinut, ihmiset eivät vaan ole olleet toistensa kanssa riittävästi tekemisissä. Oulussa on sentään monta merkittävää sarjakuvantekijää.

Pidä kiinni

Tekijänoikeus antaa haltijalleen kuusi oikeutta, yksinoikeuden:
- julkistaa teoksen,
- valmistaa teoksesta kappaleita,
- saattaa näitä teoskappaleita yleisön saataviin,
- näyttää teosta (esim. näyttelyssä),
- esittää teos (esim. konsertissa).

Bernin kansainvälisessä tekijänoikeussopimuksessa moraaliset oikeudet on ilmaistu näin: riippumatta taloudellisista oikeuksistaan ja myös luovutettuaan ne tekijällä on oikeus vaatia tekijyyden tunnustamista sekä oikeus vastustaa teoksensa vääristämistä, typistämistä ja muuta muuttamista samoin kuin kaikkia teokseen kohdistuvia loukkaavia toimenpiteitä jotka vahingoittavat hänen kunniaansa tai mainettaan.

perjantai, tammikuu 13, 2006

Näyttelyn avajaiset

Ihan joo meininki.

Avajaisvieraista mainittakoon Kalervo Ukkola, Petri Kulju, Anna-Maija Leinonen tyttärineen, aina raikas Mari Ahokoivu sekä Jii Roikonen. Rantalakeus-lehti ja Kaleva tekivät juttua, Kaleva kirjoittaa jotain sunnuntaina. Pahus kun en muista enää sen kohteliaan toimittajattaren nimeä.

Nukulla tapasi kymmenkunta sarjakuvan harrastajaa. Janne Kemppikin (Omake) poikkesi rupattelemassa mutta poistui pian. Oulun seudulla olisi kyllä enemmänkin sarjisihmisiä. No, jatketaan.

Kuvassa Oulun kaupungin kansliapäällikkö Kalervo Ukkola

torstai, tammikuu 12, 2006

Limingan taidekoulun kansainvälisin sivari


Opettajamme Ville Ranta sai postia: ranskalainen kustantaja Dargaud lähetti sarjakuva-albumin jonka Ville piirsi Lewis Trondheimin käsikirjoitukseen.

Muutama päivä sitten hän sai Sade-albuminsa puolankielisen käännöksen.

Sarjakuvanäyttelyn ripustus


Real Dealin alakerrassa oli kuuma, mukana Kikrun ja Keijon lisäksi Kaskiset, Paula, Elisa ja Mikki. Vielä ei tullut valmista. Perjantaina paikataan. Mobiiliblogauskin onnistui muttei vielä kunnolla - tämä on edittiä.

Kikru piti jöötä muttei vailla itsekritiikkiä: "Ite oon ripustanu koko paskan vinoon"

tiistai, tammikuu 10, 2006

Nokia, käänny vain puoleemme


Kikru aloitti maanantaina kuvituskurssin.

Ulkopuolelta tuli sopivasti yhteydenottoja. Erään kirjan kuvitus soveltui yhdeksi harjoitustehtäväksi, mobiiliviestimet toiseksi. Lisäksi kirjoittajalinjalta noudettiin runoja visualisoitavaksi.

Oheisessa kuvassa PTH-Jannen näkemys jostakin joka saattaa viestiä kylmän kahvin kaunistavasta vaikutuksesta.

Piirtelin koeputkisarjiksen pocketartistilla

Nyt yritän heittää sen blogiin puhelimella...

lauantai, tammikuu 07, 2006

Tekniikka jylläjää

Ärsyttävää kuinka tyylikästä jälkeä eräs sai aikaan tökkimällä hetken puikolla Qtek9000:n kosketusnäyttöä.
Ohjelma on Pocket Artist ja kuva-alan leveys vain 500 pikseliä, tikkuaskin kokoinen.


No, pyysin Heidiä piirtämään elektroniikkaromullani ja tämäkös alkoi nauttia. Nuo kakarat ottaa heti uuden tekniikan haltuunsa ja piirtävät kuin kerupit.

Tuolla laitteella pystyy piirtämään ja lähettämään kuvia blogiin reissulta. Mutta eipä onnistu Bloggeriin vielä.

torstai, tammikuu 05, 2006

Upea viikko


Kausi alkoi antoisasti. Vahinko etteivät kaikki sarjislaiset vielä ehtineet mukaan, menetettyjä elämyksiä on säälittävää yrittää paikkailla myöhemmin.

Ja Arvolasta löytyi hiiri. Metsästäjävietti pani poijat pyydystämään sen roskakoriin.

tiistai, tammikuu 03, 2006

Asentoja, laskoksia

Rakas lukija, piirrä sinäkin tyypillinen nakkikioskiasento.
Kuvassa Matti ja luuranko. Grilliruoka on epäterveellistä.


Aamulla piirrettiin arkisia asentoja ja vaatteita ja samalla rakennettiin lukuisia näyttelyjulisteita. Vieläkään kaikki opiskelijat eivät ole ilmaantuneet paikalle. Yksi muru lähetti joulunalustehtävän kirjeessä. Kiitos, se oli kaunis. Eräs turkulainen lähettelee meilejä.

maanantai, tammikuu 02, 2006

Kevätkausi alkoi

Ton kuvan nimi on kateellinen.

Kaikki eivät ole vielä paikalla. Toisaalta uutena opiskelijana on saapunut Maura. En vielä tavannut häntä.

Aamulla piirrettiin toisiamme, noustiin vuoron perää pöydälle malliksi, ja näistä kuvista piti dramatisoida sarjakuvaa.