Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (http://limingantaidekoulu.fi/fi/) sarjakuvalinja käynnisti kymmenennen kautensa 17.8.2009. Opiskelemme sarjakuvaa aamusta iltaan (toisinaan illasta aamuun) koko talven. Meitä on Impivaarallinen, nyt nelisenkymmentä.

keskiviikko, marraskuu 30, 2005

Rullaverhon (runon kieltämättä omituinen nimi)

Patteri palaa
tuli kissaa halaa
Lopulta, kylmä
jäinen suklainen tyrmä

Kello räjähtää
Isän moottori kärähtää
Jättikirja haisee
Pierun kääntöpuoli

Tuo on kaskislaista runoutta.

Vaikka olenkin lyyrisellä päällä, totean että 8 kuulokkeet on pöllittty.

tiistai, marraskuu 29, 2005

Nyt ei taas kelpaa

Kuulokkeet on yhä hukassa. Työkalukaapin sisältö on vähentynyt. Kirjaston keskeisiä teoksia on kadoksissa. Pitääkö kaikki panna lukkojen taakse kolmen jälkeen? Tehdä tästäkin koulusta samanlainen kuin ammattikorkeakoulut joissa vessanovessa on henkilökortinlukija?

Kun tympii, on viisasta mennä rannan puulämmitteiseen saunaan kylpemään, sillä se muuttaa paremmaksi, sävyisämmäksi ihmiseksi. Alkaa taas rakastaa ihmisiä ja olla joustava. Kerran viikossa riittäisi tappamaan natsibasillit.

Koskaan ei ole ollut koululla niin runsaasti saunapuita kuin tänä syksynä. Lumen alta kohoavat koripalloilijan korkuiset puupinot. Viime vuonna rakennettiin soma puuliiteri jotta kuiville saunapuille olisi varasto.

Liiteri on typötyhjä. Kiukaan vieressä haisee pino märkiä puita. Kolme kertaa yritin sytyttää niitä, sanomalehdet olivat palaneet mutta puut vain höyrysivät.

Jos loppuviikolla kohtaatte saatanan kärttyisen Keijon, tiedätte syyttää märkiä saunapuita.

Tämä kuvan liekki ei liity artikkelissa mainittuun saunaan.
Kysymyksessä on saunanpesä Etelä-Suomessa.

maanantai, marraskuu 28, 2005

Riitti.

KAIKKI KOULUN KUULOKKEET TAKAISIN IMPIVAARAN ATK- LUOKKAAN TIISTAIHIN 29.11.05 PUOLEEN PÄIVÄÄN MENNESSÄ.

Flash-animaatioiden tekijät tarvitsevat kuulokkeita. Äänikritiikin tekijät tarvitsevat kuulokkeita. Ja jotkut ääliöt kuvittelevat että "kyllä yhdet joutaa mun yksityiseen käyttöön".

Mikäli asuntolatarkastuksessa löytyy luvattomasti lainattua koulun omaisuutta, ryhdytään rangaistustoimiin.

Ja Elisan on syytä tulla töihin. Jos löytää vielä pöydän. Enkä tarkoita puhelinoperaattoria.

sunnuntai, marraskuu 27, 2005

Hih! Osuin Anuun

Lumipallo matkalla

Puolen yön maissa alkoi sataa lunta. Arvolalaiset oli heti lumisotasilla, sukkasillaan tai paljain jaloin kipittivät pitkin pihaa. Tästä kaikesta oli se huomattava etu että sain heitettyä Anua lumipallolla 37 yrityksen jälkeen. Nyt ikkuna kumahtelee.

Heidi oli myös vahannut poikien sääret, sillä se on miehekästä. En totta puhuen tiennyt.

perjantai, marraskuu 25, 2005

Jaksosta seuraavaan

Mikko Jylhä päättää tänään Flash-animaation käynnistysjakson. Helmi-maaliskuun vaihteessa hän käy antamassa lisäopastusta sekä pitämässä Liike sarjakuvassa -kurssin.

  • Mikko on muuten erittäin suositeltava paitsi animaatio- myös sarjakuvakurssin vetäjä. Ottakaa yhteyttä, jos tarvitsette, niin annan puhelinnumeron.

Kaisu Pyy taas sai opetetuksi ekalle ryhmälle silkkipainotekniikoita. Toinen ryhmä alkaa maanantaina työskennellä iltakurssina, joten kuvataidepuolelta on helpompi osallistua.

Sarjakuvaporukoille ensi viikko on perspektiivin harjoittelua.

torstai, marraskuu 24, 2005

Joko se on huomenna älä osta mitään -päivä?

Aura kirjoitteli koulupäiväkirjaansa Liminka-käynnistään.

Olli teki siitä sikahyvän sepitteen, jonka heitin tohon.


lauantai, marraskuu 19, 2005

Kämppäkivaa


Eräänä päivänä tässä yläkerran luokassa olivat kaikki paikalla yhtä aikaa. Kuva piti yhdistellä kun tämmöinen määrä ei mahtunut objektiivilliselle.

Kaikki valittaa että on tylsää kun Impivaarassa ei ole iltaisin ketään, ja lähtee pois.

Ennen yläkerrassa ei voinut nukkua kun alakerrassa ihmiset nauroi ja työskenteli. Silloin siellä ei ollut edes nettiyhteyksiä. Nyt, kun Keijo ja muut asukkaat (Lukinia ei lasketa) on siirrelty pois rähjäämästä ja Impivaaraan on hommattu kahvinkeittimiä, hella, kuntopyörä, mikroaaltouuni, vedenkeitin, riippumatto, kymmenen tietokonetta ja langaton nettiyhteys, sieltä löytää vain muutaman huipputekijän.

Sääli.

perjantai, marraskuu 18, 2005

Aura piirtää mustaan kirjaan


Aura Ijäs tuli kylään kun silkkipaino-ope Kaisu pyysi. Haettiin Aura junalta ja se valitti että pipo on märkä. Kaisu ruokki Auran, kun sillä oli nälkä.

Impivaarassa Puppekin oli tarjoamassa ruokaa, mikä on melkoista, kun kysymyksessä on aina nälkäinen Puppe.

Aura piirsi mustaan kirjaan.

Kun he olivat lähteneet majoitustiloista grafiikantaloon, fanijoukko saapui tuomaan tervehdyksen. Aura on näet suosittu, eikä syyttä. Hän tekee maailmaa hauskemmaksi piirtelemällä sitä.

torstai, marraskuu 17, 2005

Runoiltamat

Englannista kaksikielisen runoteoksen julkistamistilaisuudesta suoraan Liminkaan saapunut lyyrinen shamaani Nimeä En Muista esitti tinkimättömästi tuotantoaan. Essi arvostaa. Voi Iida kun et nähnyt...

Tavattoman uutta: kirjoittajalinjan työtila täyttyi illalla opiskelijoista ja oululaisen runoyhdistys Huutomerkin jäsenistä, joiden toinen toistaan vangitsevimpia runoesityksiä saimme seurata kunnes sakki lähti yhteissaunaan, jossa taas kuultiin kitaramusiikkia.

Ville soitti väliajoilla Coltrane-jazzia mutta isännöi muuten hienosti.

Runous on kaikki! Kun Krankka avataan, järjestäkäämme siellä joka keskiviikko runoiltoja. Haluan lausua turkulaista Oi sa -runoutta niin että sorsanmetsästäjiltä sulaa haulit piippuun.

Huolestuneita ilmeitä: onko sarjakuvarunous kriisissä?


Sarjakuvantekijä ja runoilija Jyrki Heikkinen Kuopiosta kävi kertomassa sarjakuvanteosta ja runoilemisesta sarjislinjalaisille ja kirjoittajalinjalaisille. Hän on alun perin kemiläinen kyllä.

Kohta pian vieraaksemme saapuu runonharrastajia Oulusta ja Turusta. He nauttivat juomia ja runoutta kirjoittajien työtilassa ja saunovat ihanassa puulämmitteisessä rantasaunassamme.

tiistai, marraskuu 15, 2005

EU-apua mersunomistajille

Ote Mikko Mäkelän sarjakuvapäiväkirjasta

Taannoin huhuttiin että Limingassa jaetaan ilmaista ruokaa. Kysymys oli EU:n köyhäinavusta, jota opiskelijatkin lähtivät kysymään seurakuntatalolta. Siellä kohtelu oli tylyä: tehän saatte koululta ruokaa. Poistuessaan lapset näkivät kuinka joku lastasi ruokakasseja Mercedes-Benz-henkilöauton takakonttiin.

Kaikkien opiskelijoiden vanhemmat eivät oikein välitä avustaa daideopintoja. Muutama on tienannut koulunkäyntinsä kesätöillä, opintotuki ei riitä edes koulumaksuihin. Päivän ainoa täysi ateria tarjotaan puolen päivän aikaan. Ilta- ja viikonloppuruoka hankitaan itse. Jotkut keräävät pulloja (elleivät kylän pikkupojat ole ehtineet ensin) tai kurkistelevat marketien roskalaatikoihin. Useat opiskelijat laihtuvat kouluvuoden aikana.

Ei kannata tulla mäkättämään mulle opiskelijoiden etuoikeutetusta elämästä. Paitsi siinä mielessä, että näillä on ollut rohkeutta valita elämänsuuntansa itse.

maanantai, marraskuu 14, 2005

Kiiru päivä

Risto (kuvassa) tuli auttamaan atk-asioissa. Mikko tuli opettamaan Flash-animaatiota. Kaisu alkoi vetää silkkipainokurssia. Ville alkoi henkilökohtaisen tukiopetustoiminnan. Ala-asteelle piti värvätä sarjakuvaopettajia. Keijo juoksi rinkiä.

Jotkut sarjakuvaopiskelijat ovat hädissään kun opetetaan niin paljon ettei ehdi tehdä sarjakuvaa. Auts.

perjantai, marraskuu 11, 2005

Hei! Elämälle ei ole todellisia vaihtoehtoja

Kuvan on tekeny Markus mutta sitä on turmeltu

Ihan turha yrittää piiloutua peliin.

Kikrun osuus elävän mallin piirtämiskurssista päättyi. Peräti 12 sarjislaista katsoi ettei tarvitse siitä arvosanaa. Kumma kyllä muutama niistä, jotka haluaisivat oppia piirtämään nimenomaan ihmiskehoa, jättivät tämän juuri sarjakuvantekijöille sovitetun kurssin väliin.

Mää ole ku klapil päähä lyäty.

keskiviikko, marraskuu 09, 2005

Kuvataidevoittoisa päivä

Toimiiko tuo animaatio Bloggerissa? Saa nähä. Veistos ei ole sarjakuvalinjalta kotoisin vaan Karhumaan Varpun muovaama kritiikkityö. Laitoin sen tänne kun kuvataidegalleriamme ohjelma ei huoli gifejä.

Kritiikkipäivä oli mainio. Sarjislaiset olivat tehneet muutaman hyvän teoksen ja muutaman hutaisun.

Aamulla poikkesi kunnanjohtaja ja kulttuurisihteeri. He olivat kiinnostuneita sarjakuvasta...

maanantai, marraskuu 07, 2005

Jatko jatkuu

Mallin piirtäminen jatkuu. Ensin piirrätti Ville krokiita miesmallista, sitten minä esittelin samaa mallia anatomian kannalta ja nyt Kikru opettaa omalla tavallaan naismallin haltuunottoa. Pitäisi jonkun tyylin tehota. Mallit ainaki on ykkösluokkaa, Timo ja Nina.

Teemme kaikkemme opiskelijoiden hyväksi ja mitä saamme kiitokseksi - solvausta! Vähän vain moitin Timoa (siis opiskelija Juuasta, ei malli) lintsaamisesta niin tuommoisen ilkeän sarjakuvan piirsi (tähän mahtuu vain yksi ruutu) (ja sitäpaitsi loppu oli suorastaan törkeä).

perjantai, marraskuu 04, 2005

Halloveeni alkaa

Timo oli viimeistä päivää mallina, tänään lähinnä esittelemässä vaatteitten poimuja. Polkupyöräilijän tukijalan lahkeessa on tuommoiset rypyt. Ensi viikolla poseeraa Nina.

Osa porukasta oli jo pukeutunut iltaa varten. Halloveeni on sarjislaisille enempi tilaisuus pukeutua entistä huvittavammin.

Aloin tunkea halloveenikuvia tänne.

torstai, marraskuu 03, 2005

Hups

Ihan viattomasti opetin mallin ja luurangon avulla anatomiaa kun satuin pyyhkäisemään Elinan mukin kumoon. Hämmennyin aivan kun tyttö tuohtui housujensa kastelemisesta. Hän piirsi tilanteesta kuvan:

Koska viheliäinen Blogger pienentää kuvat lukukelvottomiksi, tässä tarvitaan selostusteksti:

Keijjo kaataa kupillisen vettä housuihini...


"Olen niin ovela että kaikki luulevat tätä vahingoksi"


"Hähähää, siitäs saat pummi"


KAAT


TRALALAA


BADGERBAD

BADGERBADGER
BADGERBADGER
MUSHROOM
MUSHROOM


Olenpa inha. Sitä paitsi taas kolme opiskelijaa nukahti kesken puheeni. Ehkä on viisainta hakeutua terapia-alalle hoitamaan unettomuutta.

keskiviikko, marraskuu 02, 2005

Lue tekoja

Olemassaolo on tekemälläkirjoittamista.