Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalla

Limingan taidekoulun (http://limingantaidekoulu.fi/fi/) sarjakuvalinja käynnisti kymmenennen kautensa 17.8.2009. Opiskelemme sarjakuvaa aamusta iltaan (toisinaan illasta aamuun) koko talven. Meitä on Impivaarallinen, nyt nelisenkymmentä.

torstai, huhtikuu 28, 2005

Tervetuloa avajaisiin vapunpäivänä klo 13

Kyllä tuo seinille piirtely nyt toimii kun ruvettiin mollaamaan muumeja.

Muumien "oikeuksia" valvova firma saa hepulin kun käy katsomassa miten sarjislaiset ovat kohdelleet Muumilaakson väkeä Limingan taidekoulun kevätnäyttelyyn. Sunnuntaina on näkösällä yli 500 taideteosta, tänä vuonna poikkeuksellisen mielenkiintoisia.


Anttiko inhoaa itseään? Tuskin. Mutta Niiskuneidin nalle prötkyttelee.

keskiviikko, huhtikuu 27, 2005

Arvostaa pitää

Pyydettiin sarjislaisia taas tekemään aulan kevätnäyttelyseinälle isoa sarjakuvaa - toistensa kanssa vuoropuhellen. Ei sitä oikeesti tapahdu. Ne osaa hyviä juttuja toisinaan jopa yhteistyössä, muttei noin yhessä. Ei maha mitää.


... ei tuosta ota selvää yhtään. No hän on Tiistai. Ystävällinen kuin mikä.

Mikä oli tämän päivän anti?

Hm. Ensin huolestutti.

Essi (siis se Essi Kummu joka on käsikirjoituslinjan opettaja tulevana syksynä) piti luennon jolla oli niukasti osanottajia. Yksi syy oli, että liuta ihmisiä valmisteli kevätnäyttelyä ja toisaalta osa porukasta luuli jo kuulleensa saman luennon koska sen nimi kuulosti tutulta.

Siksi Essin luennolla oli vain kourallinen ihmisiä mutta siellä juteltiin oikeesti - että ehkä oli hyvä ettei siellä ollut paljon porukkaa, nämä tohti puhua. He anto ymmärtää että taidekoulussa tarvitaan sinänsäkin kirjoituslinaa. Kuvantekijät ei joskus pääse eteenpäin työssään ja tarvii päästä vaihtamaan välinettä - kirjoittamiseen.

Se käsikirjoituslinja on taas mahdollista muokata semmoiseksi kuin osallistujat tarvitsee. Suomen huipputyypit on käytettävissä luennoitsijoina. Mutta tätä tarvitaan. Ei riitä enää sarjakuvalinjat, pitää eriyttää sisällönsuunnittelu. Ans kattoo. Ottakaa yhteyttä ja ilmaiskaa tarpeenne.

tiistai, huhtikuu 26, 2005

Kevättä päivässä

Innovatiivisen Lisko-julkaisun materiaali on saapunut Kyröprintiin, joka on vastikään painanut myös erään sarjakuvapäiväkirjataiteen helmen, Hannu Eskon Päiväkirja - kesä 2004. Tosi kiehtovat 340 sivua!

Itse vein Ladan korjaamolle jossa hitsaillaan pari reikää. Jos vielä katsastaja olisi armollinen, maalaamme sarjakuva-Ladan.

Koulumme valmistautuu kevätnäyttelyyn. Ville Ranta, ranskalaistenkin suosikki, piirrättää jälleen sarjakuvaa isoon kokoon ja väreillä, ettei tartte kainostella taidelinjalaisten maalausten rinnalla.


Villen pitää piirtää malliksi, sitten nämä lölleröt uskaltavat itsekin.

maanantai, huhtikuu 25, 2005

Liskoa kysytään jo

Lisko lähti tänään postissa Kyröprinttiin painettavaksi. Ennen pitkää se on ostettavissa.
Miksei blogi huoli kuvitusta?

sunnuntai, huhtikuu 24, 2005

Nytkö valmistui maailman hienoin sarjakuva-albumi?

Lisko 2 on ainutlaatuinen sarjakuvajulkaisu koko maailman tuotantoa vasten arvioiden. Ei koskaan ole tuotettu teosta joka peilaa syntymäprosessinsa niin vavahduttavasti. Selitän myöhemmin kunhan toivun häkellyksestäni. Älä vielä tilaa, mikä tahansa voi mennä pieleen.


Oi! Näin tulosteita. Hyvä isä kuinka kaunis!

Puolustusvoimille

Tämä on liskon ennakkojulkistus sensoreita varten. Huomautukset olisi syytä tehdä maanantaihin puoleen päivään mennessä.


No niin, vielä puuttuu muutama tuloste. Onko juuri niissä kerrottu jotain arkaluontoista?

tiistai, huhtikuu 19, 2005

Tekijöitä ei tule ilman oikeuksia

Kvaakin kautta alan ihmisten kesken syntyi sähköpostikeskustelua piirtäjien oikeuksista. Muotoiltiin mm. tämmöinen kannanotto:

"Isot mediatalot, kuten Yhtyneet (mm. Suomen Kuvalehti), Sanoma Osakeyhtiö (Helsingin sanomat) ja Aamulehti (Valo viikkoliite) yrittävät velvoittaa kuvittajat, sarjakuvantekijät ja free lance toimittajat antamaan yhtiölle töittensä kaikki oikeudet. Sopimuspykälä kuuluu näin: "Myyjä luovuttaa kaikki oikeudet sopimuksen nojalla siirtyvään aineistoon edelleenluovutusoikeus ja muunteluoikeus mukaanlukien. Korvaus tästä sisältyy sovittuihin palkkioihin". Tällaista tai vastaavaa sopimusta ei pidä allekirjoittaa! Sopimuspykälä on vastoin hyvää lehtimiestapaa ja polkee tekijänoikeuksia. Sopimusasioissa neuvoja antaa Sarjakuvantekijät ry, Kuvittajat ry ja Grafia."

Hyvät aloittelevat piirtäjät ja ammatissa jo vakiintuneet. Jos polkumyyntiä siedetään, kohta kukaan ei elä piirtämällä. Kuvat tilataan Hong Kongista.

maanantai, huhtikuu 18, 2005

Kokonaan tai ei mitään

Pakko kunniottaa ihmistä joka on valmis ryvettämään ihokkaansa taiteen vuoksi. Kuinka paljon onkaan teflontaiteilijoita - heihin ei todellisuus tartu. Mutta ei maitoparrat pärjääkään Pohjoisessa.


Näin alas Janne voi vajota saadakseen viimeisen sanan.

sunnuntai, huhtikuu 17, 2005

Toimeliaisuutta

Ota kamera pöydältä. Laskeudu portaat. Kiipeä pakettiautoon. Aja Limingan keskustaan. Valokuvaa Osuuskaupan seinustalle pysäköity traktori, pyöräilijä ja mopoilija. Palaa kotiin ja sijoita ryhmä toiseen kuvaan keskelle kynnöspeltoa.

Katso Liskon kansi kun se ilmestyy.


Idylli.

torstai, huhtikuu 14, 2005

Kaikki näyttää toivottomalta juuri ennen pitkää

Arvaa onko ihana kokoilla 80 sivua Liskoa 24 ihmisen aineistoista muutamalta mäkiltä ja parilta peeceeltä. Maanantaiksi muka. En usko. Toimituskuntaa ei voi moittia, ope vaan ei osaa organisoida.

Mutta Päivi tuottaa keskittyneesti omaa projektiaan.


Valopöydällä Päivi piirtää puhtaaksi kuvakäsikirjoituksia, tietokoneella hän värittää.

tiistai, huhtikuu 12, 2005

Vanhat alas seinältä, puhasta paperia tilalle

Oli toivottu yhteissarjakuvan tekoa, isokokoisen sarjakuvan tekoa sekä keskustelevan sarjakuvan tekoa. Ville-ope yhdisti kaikki ja niittaili papereita seinälle.

Ensin oli tavattoman hauskaa. Sitten Joonas alkoi söhriä toisten piirroksia ja häneen suutahdettiin. Mutta siihen asti oli tavattoman paljon naurua.


Hetken päästä tässä oli jo kiihtynyttä tungosta. Tuossa Joonas kurkottaa piirtämään tuhmuuksia Virvan hahmoon.

maanantai, huhtikuu 11, 2005

6 minuutin sarjakuvia

Ville Ranta piirrättää pikasivuja antamistaan otsikoista. Eräät alkavat harjaantua saamaan valmiinoloista jälkeä kuudessa minuutissa. Aiheitten käsittelyt ovat näin keväällä erittäin eroottisia.

Mutta on turha opetella piirtämään kavereitaan kun he muuttavat ulkonäköään alinomaa. No, tytöt lähinnä. Ammoniakki kirvelee päänahassa ja aspiriini maistuu. Naama helisee kuin kahlevangilla kun joskus haetaan lisää lävistyskoruja. Kuulostanko konservatiivilta? Yritän parantaa tapani.


Ei tässä niin montaa ihmistä ole.

lauantai, huhtikuu 09, 2005

Shekkivihkoformaatti

Janne löysi Kemin sarjakuvakirjastosta Viidakko-lehden jonka halusi näyttää Annalle. Tässä, Anna.


Huhtikuun yleisötehtävä: piirrä Janne ja lähetä osoitteella limingan.sarjakuvalinja@lko.inet.fi

torstai, huhtikuu 07, 2005

Retki Kemiin, sarjakuvakaupunkiin

Kävimme Virvajannen kanssa Kemissä Viivi ja Wagner –näyttelyn avajaisissa. Kurkistimme sarjakuvakirjaston, joka ei ole yleisön saavutettavissa. Eipähän lehdet kulu. Eipähän niistä ole paljon hyötyäkään. Avajaisissa itse taiteilija Juba ei ollut paikalla. Eikä Virvajanne suostunut juomaan ja syömään sponsorikestitystä oksentamisiin asti, pikkuisen vain näykkivät arasti. Kannattiko tuon takia ajaa 270 km?

Kuulimme sisäpiirin tietoa mutta en kerro mitä.


Jos haluat nähdä mitä hyvin käyttäytyvät nuoremme naureskelevat hillitysti, käy Kemissä katsomassa.

maanantai, huhtikuu 04, 2005

Ei sota yhtä villeä kaipaa

Historiallinen päivä Limingan Kansanopiston taidekoulussa: Ville Ranta aloitti siviilipalvelun. Hyvä, sillä hän osaa käyttää indisain-taitto-ohjelmaa. Ja Liskonkin tekeminen sai saman tien uutta vauhtia.


Ville tietää julkaisunteon, hänhän on Asema-kustannuksen kantavia voimia.

sunnuntai, huhtikuu 03, 2005

Energiat virtaan

Viikonloppu, vaan töitä riittää. Aurinko paistaa ja pitäisi saada ihmiset ulkoilemaan, mutta turha toivo. Onneksi tanssimatto pitää eräät kunnossa. Vauhti millä Virvan, Tiistain tai Katan koivet vispaa on käsittämätön. Sitä pitäisi hyödyntää energiantuotannossa.

Tai Limingan halki virtaavaa jokea. Toivottavasti se ei syty kevätauringossa palamaan.


Mistä on peräisin tämä houkutteleva liemi? Taustalla Impivaaramme.

perjantai, huhtikuu 01, 2005

Kukaan ei onnistunut aprillaamaan. Vai onnistuiko? Häh?

Jukan kurssi päättyi. Hän sai Korpisen Jannen kanssa aikaan muun muassa koulumme nettisivuille uuden gallerian jota opiskelijat voivat kartuttaa itse. Vilkases.

Teimme Liskon saksitaiton. Hanna-Kaisa sai Joonaksen kansipiirroksen väritettyä. Nyt vasta julkaisun kehittäminen alkaa. Kehiin astuu maanantaina Ville Ranta, tuo Ranskassakin menestynyt pienjulkaisija.


Taittopöydällä lepää Liskon kansituloste joka tuosta vielä muuttuu. Ai kumpi? Ostaa sitten tuotteen ja näkee.